DGU ortofoto karta

Želim vam dati do znanja Austrijski primjer korištenja GIS podataka. OSM korisnici uspjeli su od lokalnih vlasti zatražiti slobodno korištenje ortofoto snimke Beča, ali i cijele Austrije (geoimage.at). Vidim da Državna geodetska uprava (DGU) radi krasan posao ali dosta toga još treba napraviti (http://geoportal.dgu.hr/viewer/?baselayer=HOK). Zato bi bila važna suradnja i pomoć OSM zajednice. Kao prvo, mislim da postoji vrlo velika vjerojatnost da i Hrvatske vlasti, koje se hvale da direktnim i suvremenim putem komuniciraju s građanima, odobre korištenje ortofota kao pozadinu za poboljšanje OSM-a. Vidim da to baš i ne radi u JOSM-u (Austrijska karta pojavljuje se kao izbor pri prvom korištenju i tada ostaje u JOSM-u, baš kao Bing - trebalo bi programirati). Treba nam više oslonaca za kvalitetniju obradu. Usto, građani RH imaju pravo na slobodan pristup javnim podacima (vidi Zakon o pravu na pristup informacijama). Kad uđemo u EU primjenjivati će se pravila Unije. Trenutačno je u izradi novela Direktive o pristupu i korištenju podataka javnog sektora (PSI, http://ec.europa.eu/information_society/policy/psi/index_en.htm) pa će države ionako geografske podatke morati staviti na slobodno raspolaganje građanima.

Zna li netko kako dalje i što učiniti? Obratiti se Vladi? Postoje li već neke inicijative?

Nisam najstručniji za tu temu, ali postoji inicijativa da se složi pismo koje bi onda poslali DGU-u. Samo nikako da se pokrenemo. Možda si ti taj koji će nas pokrenuti :smiley:

Znam da austrijanci dopuštaju korištenje DOF-a za OSM.
U planu je složiti dopis koji će se poslati DGU sa detaljnijim uoputom u uvjete korištenja i žicat ćemo prava korištenja za potrebe OSM-a

Ako se nekom da pisat nek se priključi na : http://sync.in/lYiePRhYBT

Za početak su samo neka pitanja oko licence, i treba to sve sloziti da bude formalni dopis.

Pozdrav.

E da, Girolamo, svaka čast na Slunju i okolici. Izgleda sjajno.

Super! Nisam pravni stručnjak ali mislim da valja biti sveobuhvatan i istovremeno vrlo precizan u zahtjevu kako bismo stvorili dugoročnu suradnju - ipak sve to radimo u opću korist, što je bit države! Možda vrijedi pitati i Bečke kolege na što točno treba polagati računa i kako ne pogrješiti (naravno drukčiji je pravni sustav, ali mislim da je HR što se tiče prava na dostup informacijama čak naprednija od Austrije - i ja živim u Beču). Usto, treba pratiti razvoj EU zakonodavstva, zato moja napomena. Tek sam početnik na OSM-u ali ću budno pratiti razvoj tih događaja, pa tko zna, ako moje ideje ikako mogu pomoći… Lijep pozdrav i krenimo na posao! :slight_smile:

Samo naprijed trebamo nešto kvalitetno napisati. Kad tad trebamo to poslati.

Problematika riješena u https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=66437

Samo napomena: 2019 ce stupiti na snagu nova Open Data i Public Sector Information (PSI) direktiva EU po kojoj daljnja uporaba podataka mora biti osigurana. Mislim da bi na osnovi toga uskoro moralo biti moguce slobodno koristiti bazne podatke DGU koje su dostupne kao open data. http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-1935_en.htm

Za sad je pozitivan korak što smo dobili promjenu uvjeta korištenja WMS rasterskih slojeva,
Sljedeći korak bi bile vektorske baze podataka… :slight_smile: