De snelfietsroute F16 feestelijk geopend

In mei 2015 is de snelfietsroute F16 tussen Dordrecht en Rotterdam feestelijk geopend door de wethouders van de Regio R’dam en vertegenwoordigers van het Waterschap Hollandse Delta. Uiteraard ben ik op mappers-speurtocht gegaan naar deze fietssnelweg, maar ik heb 'm niet gevonden.
De Vara heeft opnames gemaakt van mijn speurtocht voor het programma Kanniewaarzijn.
Vanavond na 1½ jaar wordt het uitgezonden (dinsdagavond Kanniewaarzijn – 22:15 NPO1)

Het is natuurlijk allemaal erg flauw, maar toch…

Eggie, ik verwachte jou meer op natuurtochten door polders ed maar niet op of bij snelwegen :-()

Je moest eens weten hoe mooi het nog is tussen Dordt en Rotterdam… IJsselmonde; het Waaltje… Rijsoord…Rhoon… de oude dorpskernen van 't Ambacht en Barendrecht, Geervliet, Bernisse … allemaal onder de rook van Rotterdam
Maar ja… zo’n snelfietsroute moest toch ook op OSM. http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.81454/4.63948&layers=C
Ik dacht: “Hoe kan ik nu iets gemist hebben?” toen ik van de opening in de media las. :slight_smile:

De F59 (Den Bosch-Oss) wordt op 15 september geopend:

http://www.fietsfilevrij.nl/fietsroutes/oss-s-hertogenbosch-f59/

Ook een Europees subsidieproject? De reden dat de bebording nooit is gekomen komt omdat de paarse snelfietsbebording niet zou zijn toegestaan. Bij Nijmegen (proef) zouden deze “snelfietsknooppuntrouteborden” allemaal weer zijn weggehaald. Tussen Dordt en R’dam is nooit een bord gekomen. De fietsersbond heeft wat F16 vliegtuigjes op het wegdek gespoten.
De volkomen achterhaalde anwb-bewijzering van 40 jaar geleden staat er nog steeds. Wie onbekend is en vanuit Brabant naar het noorden wil rijdt overal verkeerd. Langs de F16 (loopt niet langs de A16) staan nergens richtingsborden.

… edit: … en die er staan wijzen alle kanten uit behalve naar R’dam.

Zou wel leuk zijn dat in het topic een linkje naar uitzending gemist staat.
Dat klikt makkelijk weg. (als je zoals ik vanavond niet kan kijken)

voilá… http://www.npo.nl/kanniewaarzijn/VARA_101377710

Beschikbaar rond 13 september 2016 23:12

da’s logisch. :wink:

De site die je quote heeft wel een kaart, maar die werkt niet. Op andere plekken heb ik ook geen kaart gevonden. Ik heb de F59 een paar keer zelf gefietst en door allerlei info aan elkaar te plakken weet ik nu waar die loopt. Bicycle Dutch (Mark Wagenbuur) heeft een blog gemaakt over de F59 en ook een kaart in Google Maps.

<https://bicycledutch.wordpress.com/2016/08/16/the-almost-finished-f59-from-%CA%BCs-hertogenbosch-to-oss/>

Gys

Prachtig Eggie. Ik heb de uitzending teruggekeken. Volgens mij is het Brabants Dagblad ook fan van Astrid Joosten :

<http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/wat-zijn-uw-ervaringen-met-snelfietsroute-f59-oproep-1.6383285>

Gys

Op dezelfde wijze (zelf fietsen + diverse info) heb ik de route ook in Openstreetmap gebracht - https://www.openstreetmap.org/relation/6387227 . Enige twijfel heb ik nog over de beide eindstukken.

Is het wel nodig een relatie aan te maken? Het is toch geen “echte” route?
We hebben toch ook geen relaties voor de A- en N-wegen en straten om die bij elkaar te houden.
Zou enkel een ref=F59 tag toevoegen op de ways, dat zou voldoende moeten zijn, toch?
Komt enkel vreemd over als de fietsroute ook over een weg gaat die ook voor autoverkeer gebruikt wordt (die dan de melding, volg F59 krijgen) al zal dat voornamelijk in de woonkernen spelen, want ik verwacht bij de N-wegen toch wel een apart fietspad.

Gys… bizar om te lezen. Het F16 project (overigens ook op OSM gezet als relatie) is nog veel gekker.
Wanneer ik de route er af haal is helemaal niets meer van een route te zien.
De route loopt over bestaande wegen en fietspaden zonder dat er iets aan veranderd is. Behalve dan dat iets feestelijk geopend is dat al meer dan 50 jaar bestaat.
De enige uitvoering was een doorsteek onderaan de Zwijndrechtse Brug met een nieuw stukje asfalt achter het station en wat nieuw rood asfalt langs de A 16 ter hoogte van het sportpark.
RTV Rijnmond heeft in 2014 ook al met medewerking van de fietsersbond aandacht aan de “route” besteed.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/119882/Snelfietsroute-F16-is-niet-echt-snel
De opnames van het Varaprogramma dateren van 1½ jaar geleden. Overigens is in die periode niets, maar dan ook niets verbeterd. Het is een vergeten project.
Vanaf Alblasserdam loopt een zijtak die begint met een fietsroltrap op de Alblasserdamse Brug. Daar gaat je fiets zo snel omhoog …dat kun je traplopend niet bijhouden. Ik durf het in ieder geval niet aan. Het is “vermakelijk” om daar te gaan kijken.

edit: https://www.youtube.com/watch?v=YzXTJ3BvZZY

Prachtig Andre, bedankt. Je was GoogleMaps (en mij ) net voor :slight_smile:
Gys

Bedankt Eggie. Het lijkt me heel nuttig dat de route van de F16 vast ligt. Ik ga hem binnenkort fietsen om te kijken met behulp van Ofm en m’n Garmin. Leuk om de buurt uit m’n jeugd terug te zien.

Gys

Als ik de berichten hier zo lees en dat combineer met wat ik eerder al ben tegengekomen, dan heb ik sterk de indruk dat er de laatste jaren behoorlijk gesjoemeld wordt met subsidies en geldpotten voor fietsroutes. Of het moet domweg de inefficiëntie zijn die wel kenmerkend is voor overheidsprojecten.
Er gaan in elk geval grote bedragen om in projecten die vooral bestaan uit relatief kleine aanpassingen aan bestaande wegen/paden. Het lijkt me wel iets voor een journalistiek onderzoeksprogramma als Zembla om er eens in te duiken.
Lees bijv. ook eens wat Jan Westerhof en ik schreven in dit topic (laatste twee berichten): http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=54388.

Vandaag heeft de uitzending toch het AD gehaald met de verklaring van de regiogemeenten R’dam waarom er geen richtingsborden staan langs de snelfietsroute F16.
http://www.ad.nl/dordrecht/ambtenaren-tobben-met-borden-voor-snelfietspad~ae37be59/

Vandaag heb ik de F59 gereden. De snelfietsroute van Den Bosch naar Oss.
Een prachtige route en voor het overgrote deel perfect uitgevoerd.
Maar ook hier wat rare zaken, zo wordt de route alleen maar op het wegdek zelf gemarkeerd. Als je dus ergens rechtsaf of linksaf moet, dan kun je pas voorbij die afslag zien of je goed zit, want ik kan nog niet om de hoek op de grond kijken…
Wat is er nou eenvoudiger dan een bordje op ooghoogte met F59 → of F59 ← vóórdat je die afslag moet maken?

Uiteraard ook voor Mapillary vastgelegd. Ik neem aan dat hij morgen beschikbaar is. Ik ben nu de 2500+ foto’s aan het uploaden…

Nee, Provincie en gemeentes.