De mooiste atlas ter wereld!

Voor iedereen die kaarten maakt zijn de atlassen uit het verleden een bron van verwondering, bewondering en informatie.
Maar ook nu nog worden er wonderbaarlijk mooie atlassen gemaakt.
Ik heb minstens 20 atlassen in huis (en 1000 papieren kaarten), maar dit is de mooiste:


Judith Schalansky schreef een prachtige atlas en weet daarbij bijzondere details te vertellen die we nooit, maar dan ook nooit op OSM kunnen vastleggen.
Deze atlas werd uitgeroepen tot het mooiste Duitse boek van 2009, en is sinds kort dus ook in Nederlandse vertaling en uitgave beschikbaar.
En hier is de link zoals dat Norfolk Island op OSM staat:
http://www.openstreetmap.org/#map=13/-29.0303/167.9562

Veel plezier met je eerstvolgende atlas-aankoop!

Mooi verhaal Marc!

Ja, de “verhalen” die de kaarten vertellen, zijn vaak minstens zo interessant en intrigerend, als het kartografische resultaat zelf. Daarom vind ik het ook zo’n uitdaging, om de in OSM opgenomen touristische en historisch gemarkeerde objecten zichtbaar te maken met mijn persoonlijke renderer, via die weg ben ik al meerdere pareltjes van de geschiedenis of technische hoogstandjes van bepaalde landen tegengekomen.

Om maar eens een vreemde dwarsstraat te noemen, ik had nog nooit van de Winkelturm bunkers in Duitsland gehoord, terwijl er toch nog tientallen in Duitsland staan (http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Hochbunker_der_Bauart_Winkel). Bizarre bouwsels die zo uit een sciencefiction film lijken te komen… Kan alleen maar ontstaan in een door en door op militaire techniek gerichte op hol geslagen staat…

Ik ook niet!
Ik heb de eerste - op de door jou genoemde lijst - even opgezocht op OSM:
http://www.openstreetmap.org/way/94839283

En op openpoimap krijg ik hem met de userpois ook:

Jammer dat ze er geen historic=yes aan hebben gehangen!

Wat mij aan dit specifieke voorbeeld van de “Betonzigarre” vooral fascineert, is dat de ontwikkeling van deze speciale “hochbunkers” al plaatsvond ruim voor het begin van de tweede wereldoorlog. Ze hielden er kennelijk toen al serieus rekening mee dat de bevolking zwaar getroffen zou kunnen worden door bombardementen, ondanks alle grootspraak over de sterkte van de Duitse Luftwaffe. Deze bunkers waren echt puur voor schuil-doeleinden, ze hadden geen defensieve (neven-)functie zoals bij de van luchtafweergeschut voorziene mega-hochbunkers in b.v. Berlijn en Hamburg.

Trouwens, voor wie wat meer wil lezen, deze link vanuit de Wiki pagina is erg lezenswaardig:
http://www.untertage-übertage.de/Winkeltuerme.html

Ik zie nou, een tweede keer die pagina’s lezend, de ironie van de bedrijfsnaam van 1 van de leveranciers van pantserdeuren voor die bunkers:

Firma GHH - “GUTEHOFFNUNGSHÜTTE” :roll_eyes:

Dat verzin je toch niet?..

Hi bedankt, mooie link, met veel tekst, fotos en aandacht voor Velsen.

Heel bijzonder is dat je via wikibooks deze prachtige companion guide (bij die atlas van Schalansky) kunt downloaden (als pdf) of zelfs als boek kunt laten drukken.
Het boek bevat alle artikelen uit de wikipedia die met het onderwerp samenhangen. Ook artikelen die weer zijn doorgelinkt vind je in het boek terug.

De pdf is gratis, het gedrukte boek is afhankelijk van het aantal pagina’s en de verzendkosten.
Een fantastische service moet ik zeggen en uitstekende kwaliteit. Het ziet er zó uit, ruim 650 pagina’s dik:

De mooiste atlas ter wereld wordt zo nog mooier!