De 'Bemmelse Strang - Limosella – Vogelobservatiewand' en 413 anderen

Het viel me onlangs op dat er een import is geweest op 24 februari 2011 (changeset 7380118) met de locaties van 413 vogelkijkpunten. Bron was kennelijk vogelkijkhut.nl (hoe het met de rechten is geregeld, weet ik niet, maar daar gaat ook mijn vraag niet over).

Op de kaart zijn deze punten nogal prominent aanwezig. Zie b.v. http://www.openstreetmap.org/?lat=51.87882&lon=5.89146&zoom=15&layers=M.*

Ze komen te voorschijn bij zoom 15 en verstoren m.i. de kaartbeeld nogal. De ‘Bemmelse Strang - Limosella – Vogelobservatiewand’ lijkt zo meer op een streek aanduiding.

Ik ben vóór meer informatie in OSM en ook nog op de kaart. Ik ben niet tegen imports. Maar zoals dit nu rendert is buiten proportie.
Is het een kwestie van tagging? Zo ja, hoe is het op te lossen? Zo niet, is er iets aan de Mapnik stijl te doen?

Ik vroeg me ook af of imports in Nederland ergens gemeld worden (ja, ik heb al gekeken bij de “Imports” mailinglijst; niets te vinden).

Update:
*Nu niet meer. Afgelopen zondag even langs geweest; er was niets te vinden. Volgens de bron van de import, volgelkijkhut.nl, is het al in 2006 verloren gegaan. Het prominent aanwezig zijn van de andere 413 imports blijft m.i. problematisch.

Maar de tracks rondom het meertje moesten aangepast worden, het meertje zelf heeft een ander vorm dan 3dShapes liet zien, er ontbraken wat stukjes voetpad, en de weg ernaast is (al lang eigenlijk) afgesloten voor autos enz. M.a.w. zoals altijd in OSM, genoeg te doen. Ja, het regende fors, maar we komen er toch niet met alleen ‘fair weather mappers’. :slight_smile:

Zoals vaker, helaas, is de locatiedata in zo’n import niet altijd accuraat. Hier is een voorbeeld die ik toevallig ken (want ik heb me met het gebied bezig gehouden op basis van GPS en 3dShapes-data).

http://www.openstreetmap.org/?lat=51.8691&lon=6.0035&zoom=15&layers=M

Rechts is er een hutje met een sterretje, Way#51888715. Tags building=yes; leisure=bird_hide; name=Flevopost; description:Vogelkijkhut (allemaal informatie die je in het veld vindt). Tags zijn op het gebouwtje. Het krijgt een sterretje in Mapnik wegens tourism=viewpoint, geloof ik maar ik ben dat weer vergeten. Het laat de naam niet zien (ik neem aan omdat de tags op het gebouwtje staan; iemand die het weet?).

Links (een heel stuk links) is er Node# 1169747993 met tags leisure=bird_hide; name: Millingerwaard - Flevopost – Vogelkijkhut en note: Millingerwaard - Flevopost – Vogelkijkhut. (Ik weet niet waarom de import de naam nog een keer als note opneemt.)

Ik geloof niet dat er twee van deze objecten zijn met dezelfde naam, maar ik zal de Node pas weghalen als ik een keer tijd heb om weer langs te gaan en het te controleren.

Ik moet me er maar niet over opwinden. :confused:

Edit: URL toegevoegd

Ik had de betreffende importeur (http://www.openstreetmap.org/user/joostdejong) in maart al eens een berichtje via OSM gestuurd, vanwege dubbelingen in het Lauwersmeergebied. Hij vermelde dat hij zijn best had gedaan om de dubbelingen eruit te halen, maar dat is dus op verschillende plekken in het land niet gelukt.

Verder had hij toestemming gevraagd van waarneming.nl om de locaties te gebruiken: zie http://forum.waarneming.nl/smf/index.php/topic,136114.0.html

Wat de toestemming betreft, ik hoop dat dat qua OSM-licentie afdoende is.
Ik heb twee vragen.

  1. Hoe kunnen we deze objecten zo taggen dat ze niet te prominent zijn, wat nu het geval is. Tagging aanpassen? Op objecten i.p.v. als node? Als een probleem van de renderer zien, en vragen dat ze de Mapnik stijl aanpassen?*

Ik was een eerder discussie hier vergeten: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=107938

  1. Geo-locatie: Komt niet altijd overeen met de positie van objecten in OSM. Ligt dat aan de data van de import of de data in OSM / de accuratesse van Bing foto’s?

Edit: *Dit is, denk ik, het onderwerp hier. Dan geldt de regel, rustig afwachten tot dat de renderer ermee om kan gaan (of doe het zelf).

Het onderwerp van de vogelkijkhutten komt ook hier op het forum terug.