Data onterecht verwijderd?

Ik zie tot mijn verbazing dat het clubhuis van mijn kanovereniging uit de kaart verdwenen is. Hij lag op positie N52 09.059 E4 32.335.
Weet iemand wat de reden is?

Hartelijke groeten,
Mathijs Hobijn

Je kunt deze tool http://simon04.dev.openstreetmap.org/whodidit/ gebruiken om te zien of ergens gewijzigd is en wie het heeft gedaan. Kan even duren voor de tool geladen heeft. Je kunt via een link de changeset benaderen en daar commentaar in geven.

Ik zie dat er wellicht toch iets anders aan de hand is. Op de kaart die ik net opgehaald heb, is het object weg. Maar als ik inlog om te bewerken staat hij er wel. Ook de whodidit geeft geen wijziging van het object. Kan er iets veranderd zijn dat hij niet meer zichtbaar is?

Hallo Mhobijn,

Bedoel je dit clubhuis?
http://www.openstreetmap.org/way/240766725

Het clubhuis is niet verwijderd maar verplaatst.

Zo te zien ligt hij in OSM op de juiste plek.
http://www.leiderdorpsweekblad.nl/nieuws/algemeen/19258/drijvend-clubhuis-kano-rijnland-ligt-eindelijk-op-definitieve-plek?related))))

Ik snap er steeds minder van. Het staat wel op de OpenFietsmap (net opgehaalde kaart), maar niet op de OpenStreetmap, generic routable (ook net opgehaald). En van de ijs/skeelerbaan er direct naast staat op de openfietsmap niet een rond lopende weg, die wel op de openstreetmap staat. Als ik als editor inlog staat alles er wel. Dus de bron is wel goed.

  1. welk mechanisme zit hier achter?
  2. hoe krijg ik dat clubhuis nu ook op de openstreetmap?
    Hartelijk dank voor de hulp!

Je haalt wat zaken door elkaar.
Je praat over OSM en over afgeleide kaarten zoals OpenFietsMap en Generic routable kaart.
OSM is de database waar alles in staat de afgeleide kaarten worden door kaartmakers gemaakt en maken gebruik van de tagging codes in de database. Op deze manier laten ze iets verschijnen of niet verschijnen op de kaart en in welke kleur, met of zonder naamsvermelding etc.

www.openstreetmap.org is ook een afgeleide kaart die gebruik maakt van de OSM data. En eigenlijk de meest gebruikte.
Natuurlijk kan deze kaart niet op (bijvoorbeeld) een navigatie aparaat, hiervoor zijn er door OpenFietsMap en Generic Routable een kaart gemaakt die in deze navigatie gezet kan worden.

Het zou kunnen dat deze de visualisering hebben aangepast.
Je zult bijvoorbeeld versteld staan, dat www.openseamap.org ook allemaal in de database van OSM staat.

Hopelijk is je verwarring hiermee een beetje verklaard.
Als je vragen hebt stel ze dan gerust.

De verwarring is begrijpelijk (-;

Naast de verschillende keuzen van kaartenmakers over wat wel/niet wordt overgenomen uit de OSM-database is er ook nog de factor tijd.
De staandaardkaart die je ziet op Openstreetmap.org wordt vaak (maak ook weer niet altijd) om de paar minuten ververst.

Afgeleide kaarte (ook de fietskaart die je ziet op Openstreetmap.org) worden doogaans veel minder frequent ververst (vaak om de week), ook de kaart op Openstreetstreetmap.NL wordt minder vaak ververst (weet iemand hoe vaak ?)

Het meest actueel is doorgaans (corrigeer me als ik het mis heb) het opvragen van de data uit de database met het vraagtekentje op openstreetmap.org of met downloaden via bijvoorbeeld JOSM. Dan zie je vaak ook al data die al wel is opgenomen maar nog net niet is ingetekend (de snelheid hang ook weer af van het schaalniveau).

En wat natuurlijk ook altijd helpt is om de tijdelijk opgeslagen bestanden (cache) op je computer te verwijderen (doorgaans F5).

De kaart op Openstreetmap.nl is niet erg up-to-date; zo te zien (op basis van sommige toevoegingen die ik 3 maanden geleden heb toegevoegd in Bentwoud, fietspad naar Waddinxveen) wordt deze elke 3 maanden of langer geupdate ofzo.

Kan er op http://openstreetmap.nl/ niet ergens de laatste update datum worden getoond? dat voorkomt dergelijke misverstanden, samen met een link naar de meest actuele kaart op http://www.openstreetmap.org

Een algemene laatste update datum is lastig want het zijn afzonderlijke plaatjes die niet allemaal tegelijkertijd gerenderd worden.
Vroeger, toen de kaart nog met openlayers werd getoond en niet met leaflet, kon je zien wannneer een tile gemaakt was en je kon een tile “dirty” markeren zodat die gerendered werd. Met leaflet kan dat niet meer en de beheerders vinden dat dat ook niet nodig is “want een normale user heeft dat niet nodig”.
Ik heb ook een punt op de kaart waar ik nu al 3 dagen zit te wachten op een re-render. Ik heb geen idee wat er met de mapnik renderer aan de hand is, of die het gewoon niet doet of dat de queue vol zit of wat, maar wat mij betreft hebben ze een stap terug gedaan wat managebility betreft.