Dane wektorowe warszawskich linii tramwajowych - dane do pobrania?!

Witam,

być może to pytanie wyda się dziwne, ale nie mogę znaleźć sposobu na wyeksportowanie danych o torowiskach i liniach tramwajowych w Warszawie.
Próbowałem robić export z mapy na osm.org, ale wyeksportowany plik map.osm nie zawierał takich danych.
Pobrałem również dane ogólnopolskie ze zbioru geofabrik.de, ale tam odnalazłem jedynie dane dla “highway”, “waterway”, “aerialway”.

Czy istnieje analogiczny zbiór danych do pobrania dla sieci kolejowej/tramwajowej?

Opiszę może również cel tego działania (być może jest prostszy sposób na realizację tego co zamierzam).
Chodzi mi o to, aby dane o położeniu pojazdów (pociągi, tramwaje itd.) dociągać do obiektów liniowych typu tory. Większość odczytów znajduje się w sensownym buforze od torowisk na mapach rastrowych osm, ale czasami zdarzają się piki po parędziesiąt metrów od torowiska i w takich przypadkach wolałbym przesunąć je w bardziej “prawdopodobne” miejsce na torowisku.

Z góry dziękuję za informacje i/lub sugestie.

Pliki które ściągnąłeś, to pewnie shapefile, tak? Z różnych względów nie są zbyt użyteczne do pracy z danymi OSM, bo pliki shp mogą przechowywać tylko jeden rodzaj geometrii jednocześnie (pkt, linia, obszar) i kolumny w bazie są stałe. Do tego zwyczajowo jeden shapefile ma jeden “temat” jak drogi, budynki,… (bo tylko to ma sens przy stałych kolumnach) - więc osoba tworząca sama dokonuje selekcji konwertując do shp, co umieści i jakie kolumny zachowa. Geofabrik najwidoczniej nie dał torów tramwajowych.

Polecam poczytać np. http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:railway%3Dtram
Do wyciągania danych możesz użyć albo osmosis na pliku poland-latest.osm.pbf, albo wygodniej Overpass Turbo - w kreatorze wpisz “railway=tram”. http://overpass-turbo.eu/s/g0g
Do dalszej obróbki w wygenerowanej kwerendzie wypadałoby zamienić [out:json] na [out.xml] który łykną inne narzędzia, ewentualnie zwiększyć timeout jeśli będzie się pobierać duże obszary.

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Wyciągnąłem co chciałem.