Dane adresowe w powiecie mikołowskim

Pierwszy raz dowiedziałem się o istnieniu map OSM, gdy ok. rok temu poszukiwałem darmowej nawigacji na wycieczki w góry, czy na rower. Wówczas zacząłem używać aplikacji OsmAnd. Szybko stałem się entuzjastą OSM, bo mapy te wskazują różne dróżki i ścieżki, które nie są widoczne np. na mapach papierowej. Dzieje się to dzięki sporej grupie zapaleńców, którzy poprawiają mapy i cały projekt OSM.

Po części stałem się jednym z nich, ponieważ moja miejscowość (Mikołów) i cały powiat był dość słabo wyrysowany. Stąd od listopada ub. roku zostałem się aktywnym userem i nanosiłem obiekty w mojej okolicy (najpierw w ID, potem przeszedłem na JOSM).
Postęp tych prac stał się dość widoczny, gdy uzyskałem informacje od Yarla, żeby lepiej zaprzestać, bo jest zgoda z urzędu powiatu na wykorzystanie ich bazy adresowej i rzutów do naszego OSM. Faktycznie, po co dublować wysiłki. Balrog zaczął od pewnego czasu te dane implementować, idzie to powoli, ale do przodu…

Do napisania tego newsa skłoniła mnie sytuacja sprzed kilku dni. Wpisałem w OsmAnd szukaj adres: Mikołów, ul.Wspólna 10 i po komunikacie: “nie znaleziono budynków” program można praktycznie zamknąć. Spieszyłem się, więc otworzyłem konkurencyjny google maps i ten bez problemu pokazał mi dojazd, nawet ze zdjęciem budynku (street view).
Nie mam tutaj najmniejszej intencji chwalić konkurencję, ale tylko pragnę zwrócić uwagę, że pokrycie adresowe przynajmniej dla miast winno być priorytetem. W przypadku wiosek pewnie wystarczy nazwa ulicy - przynajmniej na początek.

Moim zdaniem, najważniejszą rzeczą dla przydatności map OSM i całego projektu są dane adresowe. Po cóż bowiem nanoszenie różnych detali, typu ławka, rodzaj płotu, rodzaj cmentarzy i wiele innych tego typu szczegółów, skoro nie będzie można znaleźć na mapie nazwy ulicy, czy domu.

Tą drogą pozdrowienia i prośba do balroga, żeby te dane, o jakich wyżej wspomniałem, potrafił maksymalnie “szybko” przełożyć na mapy OSM:)

Cóż Henryk1957, nie od razu nie tylko Kraków zbudowano.
Pierwsze co robię gdz czegoś nie ma na mapie to nanoszenie tego.
Zduńska Wola skąd pochodzę ma do tej pory jeszcze grupę zdublowanych adresów które krok po kroku usuwam. Nanosiłęm je, wiedząć, że prędzej czy później ktoś je naniesie z autoamtu i tak sę też stało. No ale dzięki temu miałem ważniejsze ulice z numeracją domów natychmiast.

Henryk, caly czas licze na Twoja pomoc - mogloby to pojsc dosyc szybko gdyby sparalelizowac poprawki po imporcie, samemu idzie mi bardzo wolno. Wyslalem Ci kiedys wiadomosc o tym ale nie dostalem zadnej odpowiedzi.

A na czym głównie polegają te poprawki? Może dałoby się zrobić z tego task (zadanie) i poprawić większą grupą osób?

witaj Balrog - jestem naprawdę chętny do pomocy - raz dostałem maila na początku od Ciebie ogólnikowo, że będzie wymagana pomoc ode mnie, czy Yarla. Potem nie miałem już wiadomości. Natomiast ze mną trzeba jak z dzieckiem, musisz mi wytłumaczyć co mam robić.
Napisz proszę na mojego maila szczegóły i działamy…

Chodzi glownie o przejrzenie nowych budynkow w powiecie mikolowskim i usuniecie niepotrzebnych wezlow, zaokraglen na rogach budynkow, wyprostowaniu lub sklejeniu niektorych budynkow. To sa efekty wektoryzowania bitmapowego WMSu. Aktualnie wiekszosc przejrzalem, ale przyklad znaleziony przed chwila http://www.openstreetmap.org/way/277442585, http://www.openstreetmap.org/way/277433932, http://www.openstreetmap.org/way/277440453. Mysle, ze po kilku budynkach latwo zalapac o co chodzi, ale w razie watpliwosci czy cos jest bledem mozna porownac z WMS. Jesli wystepuja bledy validatora to oczywiscie tez trzeba poprawic, ale te wylapalem w budynkach ktore sa na dzis wgrane. EDIT: WMSowi tez nie nalezy do konca ufac, rzadko kiedy katy proste sa u nich rzeczywiscie proste.

no, teraz to wiem, co mam robić:)
Istotnie, jest sporo tych “wygibasów” do poprawki. Poprawiam, co tylko wydaje się rażące, żeby nie było za dużo niepotrzebnych węzłów. Przy okazji nanoszę nazwy brakujących ulic, poprawiam landuse, itp.

balrog, zaimportuj nowe obszary, a my zakasujemy rękawy i do przodu…

Może inni użytkownicy forum też tu będą zaglądać i poprawki będą szybciej wprowadzane…