craft=bricklayer (Metselaar)

De waarden voor craft=* worden steeds uitgebreider.

Toch mis ik craft=bricklayer (metselaar)

Kan het zijn dat alleen ik deze mis?
Wordt bij een bouwbedrijf meestal craft=builder gebruikt?

Ik wilde de tag gebruiken bij een voegersbedrijf, maar kwam tot de ontdekking dat craft=bricklayer nog niet bestond.

Pff, ben even tussen de crafts gaan kijken e.e.a. gaat mij te ver.
Waarom idd geen bricklayer, maar wel carpenter? En maakt een carpenter geen deuren en ramen? Want er is ook een craft=door_construction. Of moet ik een lokaal bouwbedrijf nu taggen met craft=builder, craft=carpenter, craft=door_construction en craft=window_construction?

Overigens is een voeger geen metselaar, dus moeten beide crafts worden toegevoegd. Wordt m.i. een oneindige lijst.

De craft is een vreemde constructie gebaseerd op het romantische onderscheid tussen vakmanschap en industrie. Een moderne bakker werkt in een manmade=works en een ouderwetse bakker in een craft=bakery. In de praktijk wordt craft zelfs gebruikt om een bedrijf aan te duiden dat cv-ketels installeert en beschikt over meerdere service monteurs (craft=hvac).

Bedrijven die ramen en deuren installeren zijn vaak gespecialiseerd in het aanbrengen van geprefabriceerd isolerend plastic. Een timmerman levert m.i. geheel andere producten. Ik moet wel benadrukken dat deze opmerking niet als tag-advies is bedoeld. Ik kan er geen kaas van maken.

Hij wordt al wel toegepast: https://taginfo.openstreetmap.org/tags/craft=bricklayer

Ik zou craft=* net als shop=* zien; het aantal mogelijke waarden is open-ended (met opzet). Craft=* wordt nog niet gerenderd in de standaardlaag, maar dat had tot recent een technische reden. Ik zou verwachten dat deze ook minimaal als punt plus naam gerenderd kunnen gaan worden, net als shop=*.

Bij populaire craft-tags (carpenter) is het niet ondenkbaar dat daar ook ooit icoontjes bij komen, maar binnen OSM-Carto bestaat inmiddels ook een anti-iconen-stroming die daar niet van gediend is.

Pak dus vooral de waarde die het dichtst bij wat je tagt ligt.