Импортиране на данни от Корине (CLC2006) в Openstreetmap

Здравейте.
Видях че от скоро вече има и българска секция в Openstreetmap.
Имам една идея която искам да споделя с вас и която забелязах че е направена вече в доста европейски страни а именно импортиране на данните от проекта на Европейската агенця за околната среда за земното покритие от 2006 година или накратко CLC2006.
Ето малко подробна информация относно проекта http://sia.eionet.europa.eu/CLC2006
Накратко тези данни представляват типовете земно покритие за цялата територия на страната като например: индустриални площи, обработваеми земи, пасища, гори, големи водни басейни и др.
Доколкото знам данните могат да се ползват свободно без ограничения но не съм наясно дали трябва де иска изричното разрешение на агенцията за използването на техните данни. Тук са посочени лицензионните отношения http://www.eea.europa.eu/legal/copyright
Ето тук са основните типове данни които са получени от анализа на сателитни снимки: http://sia.eionet.europa.eu/CLC2000/classes
Ето подобните проекти които са проведени и за други Европейски държави
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Corine_Land_Cover_Romania_2006
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Corine_Land_Cover_2006_Poland

Например за Румъния подробно стъпките които са следвали са посочени ето тук
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Corine_Land_Cover_Romania_2006#The_target

Основните инструменти които могат да се използват за импортиране на данните от Корине са описани тук
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Corine_Land_Cover/Corine_Data_Import
Естествено могат да се използват други инструменти и софтуери за обработката на данните и последващото им интегриране в картата на Openstreetmap.

Разбира се получава се много красива карта, но и доста претрупана. Също ако свалиш вектори от кое да е място се виждат допълнителни точки които само заемат място и съответно натоварват рендерите. Големите обекти са образувани като съвкупност от множество мултиполигони, което води до още ненужни точки и пътища, а ренднато това излиза зле. CLC е направена по 20 м резолюция снимки от 2006 и това води до ангажирване при излизане на следващи версии на CLC. Като цяло не одобрявам идеята да има CLC, смятам че могат да се постигнат по-добри резултати ако се чертае ръчно или се използва гис софтуер за по-нови сателитни снимки, като Landsat на USGS който е по-детайлен (15м резолюция). Явно така са направили в Германия и Англия.
Аз си избирам дадена снимка от ландсат и след обработка горите изпъкват много добре, а ако искаш мога да ти пратя снимка и когато имам възможност направо адрес за wms.

С REAKTOR вкарахме landuse=residential слоя от CLC. Да обърна внимание обаче, че това не беше автоматизиран импорт, а двамата сме го правили ръчно - зареждат се данните в JOSM, проверяват се, оправят се проблемите и конфликтите и чак тогава се качват данните. Отне ни няколко дни, като слоя беше доста голям.
Взехме си няколко поуки:

  1. CLC е доста зле с детайлите (все пак мисля че идва от 25м/пиксел снимки). Там където е нужна по-голяма детайлност (примерно в големите градове) - просто не става.
  2. Част от данните са представени зле - застъпващи се полигони, полигони безсмислено разделени на няколко части, незатворени полигони. Оправянето на тези отнема най-голямата част от времето.
  3. Малка част от данните са напълно погрешни - няколко пъти в този слой видях примерно триъгълни полигони със страни 10х10х50м които не би трябвало да ги има.
  4. Част от данните вече ги имахме качени в OSM. Там където са били очертавани от Bing, винаги излизаха по-добри от CLC.

Въпреки тези неща, могат да се направят качествени импорти с човешка намеса. Данните колкото и да не са детайлни, пак са 100% по-добре от никакви :slight_smile:

Докато качвах покрай западната ни граница, без да искам свалих малко от сръбските гори. Веднага лъсна импорта от CLC, защото всеки полигон беше незатворен с по 1 дублирана точка :slight_smile:

Здрасти Реактор,
Прав си че наистина най-добре е да се чертае ръчно но поради огромния обем от данни това е леко непосилна задача за малцина хора, така както гледам секцията на България логовете на редактиране в ito maps, като цяло сме малко ентусиасти които да подкрепят проекта за по-бързото му развитие. Преди време се бях заинтересувал от възможността за автоматичното разпознавене на обекти по сателитни снимки например Ландсат 7 с типа на земното покритие и неговото категоризиране с помощта на т.к. нар. дистанционно сондиране. Като цяло при обработката на информацията от сателитни снимки в проекта Корине се използва в общии линии същата методология на работа. Но за такава задача се изискват доста познания за работа със специализиран софтуер и човекочасове.
Към Иванатора,
Eто детайлни ГИС данни около големите градове
http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/urban-atlas
А ето тук може да видите крайния резултат от използването на тези данни
http://bsdi.asde-bg.org/lccs.php

Здравей Бабушка, Истина е че сме малко и това доста забавя проекта. Според мен е важно качеството и скоростното качване доста често не води до там, а особено CLC си важи. Това се видя и от 2та малки класа които качихме - 112 и 131 наличие на грешки и не добра детаилност. Тези класове ги съгласих защото няма как да попълня съответните landuse=residential и landuse=quarry от наличните ми ландсатски снимки а и тези класове са един минимум за картата. От Октомври 2010 (бавно и мързеливо) чертая планини по ландсат и резултата може да се види на картата. Мисля ако няколко човека чертаем по този начин ще може да завършим планините доста по-бързо. А чертането е лесно - само по главната граница на планината което влиза в мултиполигон, а по-късно се добавят и изключенията вътре в гората. Това смятам е по-правилна карта и не заема излишно място като релации и way-ове, които иначе можеш да намериш в картите на Румъния например. Едно е да ти сваля 200кб вместо 1200кб за едно и също нещо описано по различен начин. Това е свободна карта и всеки може да качи каквото реши, но аз за други класове освен 112,121 и 131 не бих се включил за импорт.

Изпробвах класификация по сателитна снимка над източните Родопи. Излезе около 50 000 точки и 1000 way-а. Ако това трябваше да се чертае щеше да отнеме дни, а стана за по-малко от час. Вижда се че е по-детайлно и по-коректно от CLC. Ако успея да направя за цяла България мисля ще се получи добър резултат, но ще трябва повече хора да качват.