Natrafiłem na problem przy wysyłaniu changedatasetu tj josm zgłosił błąd krytyczny i się “wykrzaczył” po wysłaniu ok. 9000 obiektów z ok. 10100 w jednej zmianie - duża zmiana jednorazowa. Zwykle po tego typu błędzie po zrestartowaniu JOSM-a changedataset był odtwarzany i umożliwiał ukończenie procesu wysyłania zmian na serwer od momentu stopu/błędu. Tym razem pomimo wysłania zmian w ilość j.w. josm raportuje że obecny (odzyskany) changedataset ma nadal 10100 obiektów do wysłania. Tak jakby nic nie zostało wysłane. Obecnie już jednak można podejrzeć w niektórych warstwach w OSM te wprowadzone obiekty ale wygląda wstępnie że są tam braki (np nie wszystkie budynki w linii na ulicy są wyrenderowane). Zastanawiam sie czy wysłanie tych zmian ponownie nie zdubluje większości obiektów ?
Prośba o sugestie jak można rozwiązać taki problem bez straty danych tych około 1000 obiektów, które nie przeszły za pierwszym razem, w przypadku odrzuceniu tego changedatasetu aby obiekty nie zdublowały sie w zdecydowanej większości?
JOSM umożliwia chyba zrobienie hurtowego fixa takim zdublowanym węzłom.
A może wycofać cały zestaw zmian? Wtyczka reverter się do tego nadaje.
Skłaniam się albo do odrzucenia tej proponowanej przez JOSM ponownej wysyłki całości i uzupełnienia braków albo do wysłania i jak zasugerował RoboD zrobienie hurtowego fixa na zdublowanych obiektach, tylko:
- czy rzeczywiście taki fix jest możliwy i jak go wykonać ?
- oraz czy jest w takim działaniu ryzyko że coś może się nie udać chociażby z powodu że będę to wykonywał pierwszy raz :)?
Dziękuję za porady
Może w JOSM przed wysłaniem spróbuj ‘Plik->Aktualizuj dane’
http://josm.openstreetmap.de/wiki/Help/Action/UpdateData
Tylko nie wiem jak rozumieć to zdanie: ‘Your local edits will not be deleted by this update!’
Edit: url i zdanie
W JOSM przeprowadzasz ‘Sprawdź’. W wynikach sprawdzania znajdujesz odpowiednie błędy. Zaznaczasz je i naciskasz ‘Fix’.
Szkoda revertowac, bo te 9k obiektow bedzie potem wgrane od nowa. To beda duplikaty, tyle, ze widoczne tylko w historii. Lepiej sprobowac tego sposobu z validatorem.
A na przyszlosc nie pozwolic JOSMowi robic uploadow w kawalkach (chunked upload), wtedy nie istnieje ryzyko czesciowej porazki.
Balrog: hmm, a z czego wywnioskowałeś, że vinci wysyłał te dane w kawałkach?
Vinci: na przyszłość wysyłaj mniejsze porcje - mniejsze ryzyko
Z tego, ze wykrzaczyl sie po 9000 obiektow i zostaly w bazie. Jak wiesz, inaczej nie moze do tego dojsc.
Dziękuję za opinie i uwagi.
Opiszę co zrobiłem aby temat zamknąć.
Ponieważ jak ściągnąłem ten obszar do josm jeszcze raz i okazało się, że przeszło 100% nodów i w części budynków, które się nie renderowały nie przeszły ways łączące te węzły. Jak policzyłem dokładnie nie przeszło ok 750 obiektów (ways). Postanowiłem wybrać drogę naprawy tej sytuacji poprzez dorysowanie tych brakujących ways pomiędzy węzłami w nowo ściągniętych danych. Jednocześnie po zakończeniu i zapisaniu do bazy zmian, odrzuciłem proponowaną wysyłke całości jeszcze raz przez JOSM, którą proponował od wystąpienia błędu krytycznego. Pewnie wg propozycji forumowiczów dałoby się to zrobić łatwiej/szybciej ale ponieważ ten changedataset był naprawdę duży wolałem nie ryzykować treningów na danych i pozostawienia jakichś “śmieci”.
Dla wyjaśnienie: Mam wybraną opcję w JOSM “wysyłanie danych w paczkach . Rozmiar paczki 1”