Busroutes De Lijn

Wie is er op de hoogte van de busroutes van De Lijn ?
Hoe kan men die checken of die correct op OSM staan ?

Hallo Henke,

Ik heb toegang tot de data van De Lijn. Ik ben aan het proberen om een Djangosite op te zetten, zodat anderen kunnen meedoen:

http://polyglot.ulyssis.be/lines/

Er is nog heel wat werk aan en als je iemand zou kennen die Python/Django kent: alle hulp is welkom!

De code staat hier:
https://github.com/osmbe/public_transport

Ik ben aan het overwegen om op regelmatige basis Google Hangouts on Air Webinars te organiseren met OV als thema. Ik vraag me af wat een goede frequentie zou zijn, wekelijks/tweewekelijks?

mvg,

Jo

Hallo Jo,
sorry,… wat betreft “software-talen” ben ik een “analfabeet” :frowning:
Ik heb dit topic geopend omdat ik tot de vaststelling kwam, dat er verschillende busroutes op OSM niet overeenstemmen met wat De Lijn als route op HERE mapt .
een voorbeeld ;

de route die De Lijn geeft, komt niet langs Voogdijstraat/Grotstraat → https://www.delijn.be/nl/lijnen/lijn/1/527/7/527_Heist_op_den_Berg_-_Tremelo

En zo zijn er nog andere routes die verschillen … :roll_eyes:

Tja, het is duidelijk dat 1 persoon alleen dat niet bijgewerkt kan houden. Ik tracht om de data ter beschikking te stellen en ik begeleid het maken van een JOSM plugin om het mappen van OV-routes vlotter te laten verlopen. Ik overweeg ook om hangouts te organiseren om het mappen van OV te bespreken en uit te leggen, maar ik zou er eens werk van moeten maken om deze effectief in te plannen.

Het (her)mappen zal echter door velen moeten worden opgenomen.

Jo

Is er misschien geen mogelijkheid om “iets” met WIKIDATA of WIKIVOYAGE of WIKIPEDIA te “bewerkstelligen” ? :roll_eyes:

@Polyglot heb eens die lijn uit http://polyglot.ulyssis.be/lines/ geopend in josm en gaat wel door deze straten “Voogdijstraat/Grotstraat” Die lijnen in http://polyglot.ulyssis.be/lines/ worden die automatisch geüpdatet vanuit de lijn ?
Wanneer dit gebeurd is zal ik terug eens gaan zien.

Op wikipedia is er toch “beweging” blijkbaar → " Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 8 mei 2017 om 23:19."
en als je op die linken van die haltes klikt, kom je in een HERE map bij De Lijn terecht .

Blijkbaar kan je in josm een layer “bekijken” van routes en haltes van De Lijn →
Is er misschien een mogelijkheid van de Transport Map layer samen te voegen met die layer(s), dan kan je misschien de “route-verschillen” detecteren ? :roll_eyes:

Wat zeer duidelijk niet mag, is kopiëren van de kaarten van Here.

Die paar Wikipediapagina’s werden een paar jaar geleden aangemaakt door ondergetekende. Echt geapprecieerd werd dit niet door de Wikipedianen. Als ik er niet wat extra ‘bron’-informatie uit krantenartikels bij kon verzinnen, dan werden die pagina’s steevast genomineerd voor verwijdering. De beweging die je ziet, is gewoon onderhoud en WP-botactiviteit.

Ik veronderstel dat ook De Lijn op een dag eens GTFS ter beschikking zal stellen. Wie weet zitten daar dan ook shapefiles bij. Geen idee hoe het licentietechnisch dan zal zitten om ons daarop te baseren om erachter te komen hoe de lijnen effectief lopen.

Persoonlijk denk ik dat het al enige waarde zou hebben als alle OpenStreetMappers die de bus nemen Mapillaryfoto’s zouden nemen, zodat de reisweg van die dag duidelijk wordt. Ook al zouden daar dan veel wazige foto’s bij zitten (45 graden door de zijruit is niet ideaal, maar beter dan niks).

Twee, drie jaar geleden was Mapillary er (nog) niet en als je een GPX zou opnemen en naar OSM zou sturen, zou het achteraf niet meer duidelijk zijin, dat dat om een busroute ging.

Heel af en toe vraag ik aan de chauffeur of ik foto’s mag nemen door de voorruit, maar het zou wel eens kunnen, dat zij dat niet eens mogen toelaten, aangezien je jezelf als reiziger dan enigszins in gevaar brengt. (heeft weinig zin om dan achter die rode lijn te blijven staan)

Dan dus maar door de zijruit op 45 graden.

Een andere mogelijkheid is om gedeeltes van die busroutes te fietsen, natuurlijk, maar om nu te gaan beweren dat dat zo’n leuke bezigheid is… dan fiets ik eigenlijk liever op plaatsen in bos of natuur.

Jo

Lijkt dat te voet, op fiets of met wagen de bordjes bij de halteplaatsen fotograferen - zo, dat lijnnummers leesbaar zijn - ook een mogelijkheid is - samen met gps tracklog gedurende busreos - busroute in te voeren?

Lap, … 't gaat weeral veranderen bij De Lijn →

https://nl.metrotime.be/2017/09/04/must-read/de-lijn-gaat-voor-gelaagd-openbaarvervoernet/

foute benaming van bushalte , moet zijn Oudeburgse i.p.v. Oudenburgse → https://www.openstreetmap.org/node/2258530477

is daar een ‘ingewikkeld geval’ rond die grens → https://www.openstreetmap.org/way/443545197#map=19/51.21074/3.85599

zelfs geopunt is ‘in de war’ →


P.S. ; en ik snap niet wat die ‘Bergeendstraat’ daar komt te doenhttps://www.openstreetmap.org/relation/6599996#map=17/51.19804/3.85846
:roll_eyes:

Er is een dataset van De Lijn zelf die ook via GeoPunt beschikbaar is:

http://www.geopunt.be/kaart?type=dataset&data=%5B%7B%27type%27%3A%27WMS%27%2C%27url%27%3A%27https%3A%2F%2Fgeoservices.informatievlaanderen.be%2Fraadpleegdiensten%2Fdelijn%2Fwms%3Frequest%3DGetMap%26version%3D1.3.0%26service%3Dwms%27%2C%27layers%27%3A%5B%7B%27id%27%3A%27Halte%27%2C%27title%27%3A%27Haltes%20De%20Lijn%27%7D%5D%7D%5D

Haltes en reiswegen zijn daar consulteerbaar. Ook ‘netplannen’ zijn via de website van De Lijn (in PDF-formaat) te vinden.

De Lijn heeft zelf voldoende data in GIS-formaat, ze maken zo ook zelf kun kaarten op, maar ook afgeleid kaartmateriaal als toetsing aan de ‘basismobiliteit’ etc.

Dat is interessant! Ik heb ervoor gezorgd dat iedereen die gemakkelijk kan consulteren via JOSM.

Imagery preferences
Refresh

Dan inzoomen op Vlaanderen en kijken wat er beschikbaar is, er zou een nieuwe imagerylaag moeten zijn genaamd:

De Lijn stops and itineraries.

Jo

Ik heb ooit een (ondertussen verouderde) versie in tab-formaat ontvangen.
Daarbij staan in de lijndata ook welke de ‘hoofdlijnen’ zijn en welke de variantes.

Ik gebruik die evenwel amper nog - wegens outdated- maar vind het jammer dat de styling van de lijnen op de WMS niet matcht met de stijl/kleurcodering die ze hanteren op hun eigen netplannen. De correcte data is een, maar de waarde ervan stijgt mijn inziens wel als je de leesbaarheid ervan verhoogt door de grafische weergave.