🚏 BUS2OSM – porównywarka przystanków autobusowych

Jakiś czas temu zrobiłem stronę, która pozwala na porównanie przystanków autobusowych z zewnętrznej sieci do danych OSM. Potrzebowałem tego głównie do KiedyPrzyjedzie dla Grodziskich Przewozów Autobusowych (GPA), które bardzo szybko się rozwijają w woj. mazowieckim (ponad 1.7k przystanków).

W międzyczasie dorzuciłem również kilka innych sieci od innych operatorów (trochę dla testów).
Sama strona ma dość prostą formę i raczej nie planuję jej jakoś rewolucyjnie zmieniać w przyszłości.

Jeśli byłoby to dla kogoś przydatne i byłaby potrzeba, żeby dodać jakąś sieć, która udostępnia w sensowny sposób dane przystankowe, to może śmiało dać mi znać i zobaczymy co da się zrobić.

https://bus2osm.niewnen.net/

7 Likes

To ma duży potencjał, ale przydałaby się jakaś legenda, bo nie bardzo wiem, co widzę.

@rmikke
A mógłbyś trochę rozwinąć myśl z legendą? Bo nie za bardzo chyba wiem czego brakuje. Czy widziałeś zakładkę z opisem?

Kiedyś zaznaczałem przystanki i relacje tras GPA, fajnie że się przydały.

W MLD często nazwy przystanków nie pasują do nazw zarządców drogi/innych przewoźników. Jeżeli dodam je jako name:network:kmal=Dobranowice Centrum to się zmatchują? I dlaczego postfix :kmal, a nie :mld?

Teraz już tak :slight_smile:

Po pierwsze, pokazują się jakieś ikonki - można się domyślić co jest czym czego, jak się poklika w checkboxy po prawej, ale fajnie by było żeby taki opis był widoczny. O, albo żeby te ikonki były też przy checkboxach.

Ale po drugie i przede wszystkim: co ja widzę tu:

?

W szczególności, do czego służy “Sekcja kopiowania”?

EDIT: I jeszcze fajnie byłoby wiedzieć, jak często jest aktualizowana lokalna baza danych z OSM.

EDIT2: Ułatwiłbyś mi życie dodając osobny link “Edytuj w JOSM”.

1 Like

@kubahahaha
Miejscami trafiałem na twoje jak mapowałem GPA. Na początku tego roku jakoś uzupełniłem prawie wszystko z wyjątkiem połączeń do Sochaczewa – tam jestem dogadany z @Florek89 że najpierw Sochaczew powinien mieć kompleksową poprawę przystanków, bo niestety są średnio zmapowane.

Ogólnie w GPA to przybywa w niesamowitym tempie. Ciągle się ta sieć rozrasta o nowe gminy i połączenia.

Jeżeli dodam je jako name:network:kmal=Dobranowice Centrum to się zmatchują?

Tak, albo jeśli będzie ref:kmal – wszystkie reguły matchowania znajdziesz w opisie.

I dlaczego postfix :kmal, a nie :mld?

Pytałem o to na Discordzie, więc przeklejam odpowiedź: Koleje Małopolskie mają wspólną numerację dla pociągów i autobusów.
W takim schemacie było już dodane sporo przystanków, więc nie chciałem narzucać tutaj innego tagowania tym bardziej, że to nie mój region :)

2 Likes