Bus_trap vs bollard

Hallo,

In Nederland zijn er verschillende manieren om busbanen af te schermen van het normale publiek.

Een mogelijkheid is via een barrier=bus_trap, waarbij auto’s met een lage bodem niet over het obstakel heen kunnen om zo de busbaan te bereiken. Een correct voorbeeld daarvan is hier: Node: 10313568373 | OpenStreetMap

Op andere plekken wordt zo’n driehoek gebruikt die in de grond verdwijnt op het moment dat een voertuig met juiste transponder ervoor staat (bijv. een bus of hulpdienstvoertuig). Een voorbeeld daarvan is hier: Node: 9330136226 | OpenStreetMap

Deze node is getagged als barrier=bus_trap, terwijl die volgens mij niet overeen komt met de wiki omschrijving van een bus_trap.

Wat is de juiste manier om een automatisch verzinkbare bussluis te taggen? Is dat barrier=bollard, bollard=rising?

1 Like

If that’s what I mean bollard=rising should be.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:bollard

3 Likes

Het klinkt alsof je mogelijk een “wedge” bedoelt?
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:barrier%3Dwedge

Mocht dat het geval zijn, in tegenstelling tot een barrier=bollard hoef je die dan niet verder met =rising te taggen, omdat dat altijd zo is bij een wedge.

Mocht je iets anders bedoelen, dan helpt een foto wellicht. :slight_smile:

Foto:

Ik ken ze in ronde paal vorm. Het is niet alleen voor bussen, maar ook voor vergunninghouders (meer details heb ik niet, maar ik zie soms auto’s die de paal kunnen laten zakken.).
Daar zijn de tags barrier=bollard, bollard=rising, bus=yes gebruikt.

Oh ja ik ken die dingen, Het is eigenlijk allebei net niet niet. :smile:

Ik zou het bij twijfelgevallen van de techniek laten afhangen / waar het qua functie het meest op lijkt: als het recht omlaag (zuiver verticaal) de grond zakt, dan lijkt het het meest op een bollard (dan is het een paaltje met een andere vorm, zeg maar). Als het opzij de grond in gaat, dan een wedge (want dan is het een wedge met een andere vorm).

De varianten die ik ken van deze driehoekjes klappen opzij weg, dus dan zou ik inderdaad voor wedge gaan. Scheelt ook weer een tag. :blush:

1 Like