brezplačni podatki GURS - Imamo soglasje!

Tole tabelo bi bilo dobro uskladiti z wiki stranjo: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Sl:Map_Features

LP, Peter

Ja, ampak ker to ni prvi tak uvoz s potencialnimi konflikti in je konflikte dokaj enostavno razreševati (točke z nekaj tagi) obstaja že nekaj orodij ki počno točno to, jih je pa potrebno pregledati, preizkusiti in po potrebo ustrezno doplniti.

Primera orodij sta https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Osmsync in https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Conflator
Princip pa je lepo opisan na https://github.com/openaddresses/dedupe

Vse v grobem temelji na postopku:

 • Poišči obstoječe naslove v OSM (npr prek overpass turbo APIja)
 • Poišči duplikate med kandidati za uvoz v radiju x (npr 10) metrov okoli obstoječih naslovov (pri tem je verjetno potrebno prilagoditi logiko za fuzzy match slovenskih ulic, cest)
 • Zavrzi duplikate ali pa obstoječim točkam dopolni (“Slovenska” → ”Slovenska cesta") ali dodaj manjkajoče tage (npr dvojezično ime ulice ali hs_mid za lažja uparjanja v prihodnosti)
 • uvozi nove točke

Na ta način:

 • Dobimo vse naslove v OSM
 • OSM uredniki imamo možnost korigirati mikrolokacijo točk (npr če v GURSovem viru pozicija ni točna, ali pa se je naslov (tablica s hišno številko, “on the ground”) prestavil npr na sosednjo hišo (novogradnja/nadomestna gradnja, lastnik pa ni šel v boj z birokracijo za prestavitev)
 • v primeru večjih neskladij (npr 50 metrov razlike) bi v OSM imeli obe “resnici”

Zato, ker bi s tem dopolnili manjkajoče podatke v OSM, hkrati pa dali možnost OSM urednikom, da jih izboljšamo. Konec koncev zakaj bi uvažali rabo tal, hiše in risali ceste, če so na voljo vsaka od the v neki tretji bazi.

Opazil sem, da je treba pri uvozu pravokotnikov spojiti prav vse točke, ki se stikajo s sosednjimi pravokotniki (ne samo vogale), saj se še vedno ne ujemajo povsem (točko je treba kar precej povečati).

LP, Peter

Kot kaže res prihaja do manjšega zamika - StefanB: a se je procedura kaj spremenila?

Ne, ničesar nisem spreminjal.
Je pa zelo možno, da do odstopanj pride zaradi nedavne korekcije podatkov zaradi zamika tektonskih plošč:
https://blog.openstreetmap.org/2017/03/31/osm-plate-tectonics/

Eh, če se je pa to zgodilo … prva misel: “čisto mimo”. Tako se pa ne pristopa. Spremembe objektov brez sledi ?

Čeprav … prvega aprila pa to seveda gre.

Če mi poveste kje je primer tega lahko pogledam.

Me pa zanima predvsem datum (source:date) izreza na robu katerega se pojavljajo neskladja s trenutnimi (2017-05-31) podatki.

Npr. pravokotnik št. 1297 (http://raba.openstreetmap.si/#14/46.1463/14.1756). Do neskladij prihaja tudi med pravokotniki z istim datumom (trenutno 2017-05-31).

Zanimivo, pri meni do tega problema ne prihaja. Kot ponavadi sem:

 • Naložil (k sebi) omenjeni izrez 1297,
 • sprožil validacijo v JOSM-u,
 • v seznamu validacijskih opozoril poiskal razne duplicate nodes (landuse duplicate nodes, other duplicate nodes…) - tu verjetno uporablja neko toleranco, ker osm v OSM bazi shrani le do 7 decimalk za pozicijo (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Node#Structure )
 • kliknil na gumb “fix” pod seznamom napak (to zmerga vozlišča, da ne dodaja po nepotrebnem novih)
 • preveril vozlišča s severnim in zahodnim izrezom in povsod je bilo le eno vozlišče (namesto zoom-a sem izbral regijo okoli vozlišča in na seznamu izbranih elementov je bilo vselej le eno vozlišče)

Koliko pa so bila narazen ta vozlišča, ker praviš da si moral “točko precej povečati” da se stvar opazi?

Ko izberem območje okoli vozlišča, se ne seznamu pojavita dve vozlišči s povsem enakimi koordinatami. To je morda zato, ker pravokotnik uvoza združim z glavno plastjo (z ukazom ‘Merge’), da lažje urejam okolico pravokotnika. Bom poskusil še z ločenimi plastmi, in sporočim rezultate.

Se opravičujem, ker sem temo začel v napačni niti.

Ja, zgleda, da ta validator pomaga. Jaz sem prej zagnal to orodje šele tik pred pošljanjem na strežnik. Pri zagonu orodja takoj po uvozu pa je težava izginila.

Morda kdo ve kako pogosto se osvežujejo ti podatki?
Hišnih številk že skoraj 4 mesece ni bilo dodanih nobenih novih.
http://results.openaddresses.io/sources/si/countrywide

Morali bi se dnevno. V zadnji verziji, ki sem jo pravkar potegnil dol, so novi podatki (en dan nazaj). Poglej pod D_OD ali DV_OD.
Število zapisov pa je 555185.

Hvala, za preverbo!
Sem se s pomočjo tega podatka dokopal do hrošča in ga tudi že odpravil.
V dnevnih obdelavah je v fazi reprojekcije z gk-shp vedno ostal star shapefile direktorij, namesto da bi ga izbrisal :slight_smile:
https://github.com/openaddresses/openaddresses/pull/3470

Na https://egp.gu.gov.si/egp/ se je pojavila novica:

Kolikor razumem to so na voljo naslednji za OSM relevantni podatki:

Nekaj povezav do opisov podatkov, ki ne zahtevajo logina:

Na nemškem WMS strežniku http://wms.openstreetmap.de/ sem se pomočjo GeoCoordinateConverter-ja pripravil rasterska sloja tlorisov hiš (temno modre) in osi cest (svetlo modre), oboje trenutno na dnu seznama.

Za lažjo primerjavo podatkov z obstoječimi OSM podatki pa sem oba sloja vključil v pregledovalnik na http://raba.openstreetmap.si/ (morate ju obkljukati v seznamu slojev desno zgoraj)

Primer Zbilj: http://raba.openstreetmap.si/#18/46.15683/14.41211

Za pregled (in eventualno uporabo) kot podlago v JOSMu sem oba sloja dodal na JOSM wiki https://josm.openstreetmap.de/wiki/Maps/Slovenia, tako da ju lahko izberete v meniju Imagery:

Opazke:

 • Tlorisi hiš pogosto zajemajo tudi podzemne dele, ki segajo izven nadzemnega tlorisa, kar za OSM (as “ON the ground”) niso najbolj zanimivi - npr novejši blokovski kompleksi, ki so v celoti podkleteni z garažami so predstavljeni kot en velik poligon - v teh primerih je potrebno dopolniti in vrisati posamezne bloke kompleksa.
 • ceste so vrisane zelo grobo, ponekod neskladne z RABA-KGZ datasetom, precej manjših cest v naseljih ni vrisanih v GURS-ovem datasetu

Precej hiš bi lahko uvozili brez konfliktov če se omejimo na področja npr 5m (cca širina ceste) od hiš, ki že obstajajo v OSM, v naslednjih fazah pa bi morali primerjati razlike med GURS in OSM datasetom in jih zmanjševati

Na http://egp.gu.gov.si/egp/ je bila pred časom objavljena novica:

Ker je povezava objavljena v sklopu z enako CC-BY licenco kot jo imajo ostali podatki in s tem primerna za našo uporabo sem GURSov servis dodal v JOSM, v meni Imagery:


po kliku nanj je potrebno izbrati kateri sloj želimo videti:

Zdi se mi da je za nas trenutno uporaben le prvi, ker je edini v projekciji EPSG:3794 (oz po naše D96), ki je sprejemljivo podprta v JOSMu. Pri starejšem EPSG:3912 (oz D48) je odstopanj že precej.
EDIT: v naslednji verziji JOSM-a bo uporabna tudi druga polovica layerjev, kjer je bil bug v JOSMu popravljen: https://josm.openstreetmap.de/ticket/16084

Nekoliko sem dopolnil Slovenia Address Import wiki page in ga dodal v katalog uvozov.

Komentarji in dopolnitve dobrodošle!

Tudi v ID spletnem urejevalniku OSM zemljevidov so že nekaj časa na voljo podlage:

 • RABA kmetijskih zemljišč (vse)
 • RABA kmetijskih zemljišč (samo pozidano)

in prekrivni zemljevidi:

 • GURS tlorisi stavb
 • GURS ceste

Te plasti lahko vklopite v meniju, ki se odpre ko kliknete na layers gumb na desni (primer Zbilj):

Tehnikalije: te plasti so vključene preko projekta editor-layer-index - https://osmlab.github.io/editor-layer-index/

Zaradi preglednosti sem forum admine prosil, da so dosedanjo debato (zadnjih 14 postov) o uvozu GURSovih naslovov preselili v novo, ločeno temo:
Uvoz GURSovih naslovov / Slovenia address import

Tu pa lahko nadaljujemo debato o ostalih GURSovih stvareh, ki se ne tičejo neposredno uvoza naslovov.