Bospaden

Hoi,

ik ben enige weken in aanraking gekomen met OSM. Nu zag ik dat de bospaden in de buurt nog niet aanwezig waren. Dus ben in enthousiast begonnen met het fietsen en invullen van deze paden.

Echter hoe vul ik deze in.

Er zijn paden welke breed genoeg zijn voor auto’s (echter deze kunnen er niet komen), er zijn paden met een apart fietspad, er zijn smalle bospaden waar alleen gewandeld kan worden. Verder zijn er nog uitgezette wandelroutes en dergelijke.

Op dit moment heb ik in het bos maar 2 soorten paden ingetekend, een fietspad en bijna alle andere paden heb ik voetpad gemaakt. Maar is dit goed of is er meer onderscheid mogelijk/wenselijk?

Worden de wandelroutes ook ingevuld?

Ook is er een omheind gebied voor grazers, is het de bedoeling om dit ook in te tekenen?

Ronnie

Allereerst welkom!
Goed dat je zo fanatiek bezig bent. Ik map zelf zelden in het bos maar daar kunnen veel dingen als track worden ingevuld lijkt me. Echter daar weten andere meer van dus zal ik me niet over uitlaten.

Voor de wandelroutes kan je de wiki eens bekijken. Deze worden zeker ingevuld en ook gerenderd op de openwandelkaart.

Je omheinde gebied kan ook worden ingevuld al is er enige discussie hoe.

In het bos zijn eigenlijk geen voetpaden aangezien daar meestal een blauw bord met een wit mannetje erin voor gebruikt wordt.

Voor paden die breed genoeg zijn voor brandweer en de 4x4 van de boswachter maar die niet opengesteld zijn voor auto’s gebruik je highway=track en tracktype 2 tot 5 met een surface=ground (oid) tag heb je dat netjes afgedekt. Voor de rechten zoals die aangegeven zijn op de bordjes zodra je het bos in gaat (bijv. vrij wandelen, fietsen en paardrijden) kun je de foot=yes, bicycle=yes en horse=yes etc tags gebruiken.

Voor paden die niet breed genoeg zijn voor voertuigen, single tracks, gebruik ik meestal highway=path. Ook weer in combinatie met surface en access tags.

Een omheind gebied kun je aangeven met barrier=fence en dan bij elke opening de juiste barrier tag als ‘gate’ of ‘style’. Zie voor alle opties de map_features wiki pagina.

Nog een vraag over bospaden:

Veel paden in Drentse bossen en dergelijke kunnen worden omschreven als highway=track, tracktype=grade4. Het voornaamste onderdeel van een dergelijke track is echter het naastgelegen fietspad, welke wordt gebruikt door recreatieve fietsers. Nu heb ik een tweetal mogelijkheden in mijn hoofd, welke is wenselijk?

  • Losliggend fietspad tekenen, parallel aan de track
  • Een extra attribuut toekennen; cycleway=track

En dan nog een extra vraag voor wat betreft fietsrouteplanners; kunnen die overweg met een cycleway=track in beide richtingen?

Je geeft eigenlijk zelf al aan dat de Drentse fietspaden naast het bospad het voornaamste onderdeel is. Met name in Drenthe zijn die fietspaden dermate anders qua karakter dan het naastliggende bospad (geasfalteerd ipv onverhard, volgt vaak een ander traject, andere ‘gebruikers’).
Het losliggende fietspad (highway=cycleway) apart intekenen verdient m.i dan ook de voorkeur.

Bovendien lijkt me cycleway=track daar al helemaal niet van toepassing omdat die fietspaden meestal geasfalteerd zijn, en cycleway=track is denk ik een verouderde tag (?).

De routeplanners volgen beide richtingen tenzij anders staat aangegeven (bospaden met eenrichtingsverkeer?) Je zou dan ook een extra tag cycleway=opposite kunnen geven.

Het lijkt wel alsof iedereen een andere manier van taggen heeft. Bijvoorbeeld, ikzelf gebruik altijd highway=track voor bospaden (http://www.openstreetmap.org/?lat=51.02534&lon=5.83745&zoom=16&layers=B000FTF). Van highway=path had ik nog nooit gehoord en de beschrijving op de wiki is redelijk vaag: A non-specific or shared-use path.

Is er ergens een duidelijk en kort overzicht over welke highway-tag je moet gebruiken bij verschillende situaties? Het zou al goed zijn als we in Nederland consensus bereiken.

Op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dpath/Examples zie je wat voorbeelden, foto 4 zou ik als highway=path taggen, het is te smal voor highway=track en ook geen specifiek voetpad om er highway=footway te maken. In de bossen van de Utrechtse heuvelrug worden dezelfde paden op verschillende manieren getagd, zie bijvoorbeeld hier
http://osm.org/go/0E6hHyoE– dus wat meer eenduidigheid zou wel wenselijk zijn.

Als ik die voorbeelden bekijk, zou ik zeggen:

  • highway=path: onverharde weg waar geen auto’s op kunnen rijden, bijvoorbeeld bospaden

  • highway=track: onverharde weg waar wel auto’s op zouden kunnen rijden

  • highway=footway: verharde of onverharde weg met een voetgangersbord

  • highway=cycleway: verharde of onverharde weg met een fietsersbord

  • highway=unclassified: verharde weg waar auto’s op zouden kunnen rijden (maar dat is soms verboden)

Zoiets?

Zoiets zou ik ook hanteren ja.
Kijk ook eens in deze topics, daar staat ook eea:
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=4466
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=3539