BGT BRT, akkoord beschikbaarheid voor Openstreetmap.

Dan kan je de vraag stellen, ga je het overtekenen of neem je belijning over uit een bestand?

Ik denk dat ik begin met overtekenen als ik toch ergens bezig ben.

Goed gedaan Allroads. Het heeft je wat tijd en moeite gekost maar het is je nu toch gelukt toestemming te krijgen. Klasse. Dat was de eerste stap om uberhaupt iets met deze bronnen te doen. Dan is nu dus de vraag wat we er mee kunnen en willen doen.

Ik kan me ook helemaal vinden in de woorden van Frank. Ik zie een import en de bijbehorende actualisatie niet snel gebeuren. Dat neemt niet weg dat we er toch wel wat aan kunnen hebben. Om dat goed te kunnen beoordelen moeten we ons verdiepen in die bronnen. Wat is het, hoe is het vastgelegd, wat is het detailniveau etc. etc. Ik denk dat dat de eerst volgende stap is.

We zouden een lijstje kunnen maken met linkjes naar documentatie, layers etc. Voor de techneuten zou het kunnen helpen om postgresql/postgis database te installeren met een databasedump van NLextract daarin geladen. Dan kun je de data met Qgis visualiseren voor een beter inzicht.

Is het een idee om met een aantal geïnteresseerden eens bij elkaar te komen en te brainstormen hierover? Geen mapping party maar een BGT/BRT party?

Hoe krijgen jullie de BGT-laag in JOSM?

De link van deze pagina invoegen.

WMTS BGT pagina

http://www.nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/2cb4769c-b56e-48fa-8685-c48f61b9a319

of

https://geodata.nationaalgeoregister.nl/tiles/service/wmts?SERVICE=WMTS&request=GetCapabilities

Hier heb je alle lagen. Je moet wel weten, welke je mag gebruiken.

Ik krijg het nog steeds niet werkend, welke gebruik je uit die tweede? De bgtlijngericht en bgtstandaard lagen geven bij mij een lege kaart.

Welke JOSM gebruik je, een tijd geleden kregen we het ook niet werkend, lag toen aan de certificaten.
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=58039
en kijk ook in de link van de luchtfoto.
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=641331#p641331

Let er ook op dat je flink ingezoomd bent anders zie je ook niets.

Bedankt, ik was inderdaad niet ver genoeg ingezoomd.

Goed idee.

Zal ik even in de eerste post melden.

Wat me na een snelle analyse opvalt is dat er best grote verschillen zitten tussen TOP10 (waar 3dShapes op zijn gebaseerd) en BGT. Ik zou verwachten dat beide data op dezelfde manier ingewonnen wordt? De BGT-data lijkt nieuwer te zijn dan de TOP10-data (niet verrassend). Maar ook qua positionering zijn er afwijkingen, het is lastig voor mij om te bepalen maar ik vermoed dat BGT nauwkeuriger is.

De verschillen tussen BGT en onze data zijn uiteraard het grootst in gebieden die op de luchtfoto’s niet goed af te lezen zijn, zoals bosgebieden.

Ik zou iedereen aanraden om in zijn/haar gebied bossen en parken langs te gaan en te controleren of er afwijkingen zijn tussen de OSM-data (die over het algemeen sterk gebaseerd is op 3dshapes en dus op TOP10) en de BGT-data. Dat kan het best door zowel de BGT-laag als de osm-data-laag te openen in JOSM en de uitlijning van de wegen in beide lagen te vergelijken.

Naast de BGT laag ook de AHN Actuele Hoogtebestand Nederland openen (maaiveld hillshade van ESRI is de beste visualisatie), dan zie je dat BGT op vele plaatsen niet goed ligt in de bossen. En niet overal ingetekend is.

BRT TOP10NL

Wordt op basis van luchtfoto’s gebruik makend van 3d visualisatie. Stereoscopic 3D monitor.
Luchtfoto’s 10 cm bladloos. Ingetekend op een andere monitor, waarbij ze de plaats bepaling doen op basis van de gebruikte ondergrond, vergelijking, luchtfoto.


Waarbij ze ook de hoogte kunnen bepalen.
Tevens maakt men gebruik van panoramabeelden 360 van Cyclomedia.
Men heeft niet overal deze beelden, bijvoorbeeld, niet van ergens in een natuurgebied en kunnen niet zien of de grenspaal er nog staat.
Nodig om de kwaliteit nog te verbeteren.
Ze tekenen met een bepaalde systematiek, sloot als lijn etc.
Deze methodiek wijkt af van hoe je het ziet, (akkerland wordt tot in de sloot getekend.)
Systematisch, geagendeerd (planning) nemen ze een blok van Nederland, dit blok van is verdeeld in kleinere vierkantjes die ze systematisch afwerken en veranderingen met het oog moet constateren ten opzicht van de luchtfoto’s, zo komen ze na verloop van tijd weer bij hetzelfde vierkantje terug.

https://www.verbeterdekaart.nl/ kan je melding doen waar zaken verandert zijn, een goed hulpmiddel.

BGT
Wordt aangeleverd door bronhouders, deze zitten veel dichter op het werk, ze geven zelf de opdracht of verlenen de vergunning tot verandering. Meten de data in of laten dit doen, ook moeten aannemers bij beeindigen van het project de data aanleveren. Duurt soms wat te lang, daarnaast maken ze ook gebruik van luchtfoto’s, eigen aangekochte of via landelijk database.
BGT is een deel van de IMGEO data bronhouders. Bijvoorbeeld sloten worden als vlakken ingetekend, het akkerland houdt bij de insteek van de sloot op. Zelfs het talud van de sloot is ingetekend.

https://www.verbeterdekaart.nl/ kan je melding doen waar zaken verandert zijn, een goed hulpmiddel.

Naast de bovenstaande layers (BGT en Hillshade) gebruik ik de Strava layer, wel oppassen als paden zijn afgesloten. Vermoedelijk bewaard Strava alle gedeelde tracks. Ooit zal ik voorstellen om tracks ouder dan een jaar eruit te filteren.

Dit is absoluut niet zo.

Zoals Allroads al aangeeft, is de BRT/TOP10NL gebaseerd op een uniforme luchtfoto-analyse voor heel Nederland, met als streefnauwkeurigheid 1:10.000 voor de meest nauwkeurige topografische kaart van 1:10k. 1:50k/1:100k en 1:250k waren dan historische bezien handmatig sterk gegeneraliseerde kaarten, die in aparte productielijnen werden bijgehouden. De uitgaven van de verschillende series liepen dan ook niet synchroon, en b.v. de 1:50k kaart was niet een directe afgeleide van de 1:10k kaart. Tegenwoordig is het Kadaster er in geslaagd, om de 1:50k kaart direct - en met volautomatische tools - uit de 1:10k af te leiden via computermodel gestuurde generalisatie in ArcGIS (zie https://www.kadaster.com/nl/automatic-generalisation)). Vroeger waren deze kaarten een exclusief militair product van de Topografische Dienst van Defensie.

De BGT daarentegen, is een opvolger van de GBKN (Grootschalige Basiskaart Nederland), en wordt samengesteld uit een veelheid van bronnen (gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat data), die op even zovele manieren is ingewonnen (b.v. ge-orthorectificeerde luchtfoto’s zonder omvalling, stereoscopische luchtfoto meting zoals Allroads illustreerde, terristrische inmetingen met een total station door een landmeter, of laserscanning). Het is eigenlijk een groot “patchwork” van verschillend ingewonnen en bijgehouden data. De streefnauwkeurigheid is hoger dan van BRT/TOP10NL en veelal ergens tussen de 1:5k en 1:1k, tot misschien wel 1:100, met uitzondering van de over het algemeen als minder nauwkeurig ingewonnen Agrarisch Ariaal Nederland perceel gegevens, die meer richting de 1:10k-1:25k gaan.

Groot verschil tussen de BGT en voorloper GBKN is dat de BGT unieke objectcodes heeft en ook vlakgericht is. De GBKN was slechts lijnen “spaghetti”… leuk voor de achtergrond, maar verder kon je er niet veel mee.

Bedankt voor de toelichting mboeringa en Allroads, erg leerzaam!

Gesproken over bladloze luchtfoto’s, hebben wij daar ook toegang toe? Voor zo ver ik weet zitten bij alle luchtfoto’s die OSM mag gebruiken de bladeren aan de bomen.

Ik ben trouwens benieuwd of TOP10 in de toekomst (deels) BGT-data gaat gebruiken? Zou logisch zijn.

Voor de zekerheid: AHN zelf is niet compatible met OSM, toch?

Bing is toch ook (kaart)bladloos…? :smiley:

Alle gekheid op een stokje, maar bladloos betekent wel dat de foto’s in de herfst of winter zijn gemaakt. Dat betekent tevens dat de zon vaak laag staat, en je dus veel last van slagschaduwen kunt hebben in de beelden. Het is dus een beetje kiezen tussen twee kwaden…

Persoonlijk had ik liever gezien dat de nieuwste Nederlandse luchtfoto’s, op hogere resolutie (5cm), en volledig “ge-orthorectificeerd” afgeleverd waren op basis van koppeling met het AHN. Bij orthorectificatie staan alle gebouwen recht, en kijk je dus loodrecht van boven voor je gevoel. De nieuwste luchtfotobeelden doen pijn aan mijn ogen op dit vlak… op veel plekken is de omvalling in Bing en de nieuwe PDOK foto’s nauwelijks met elkaar te rijmen, en blijf je je afvragen waar het in te tekenen object nu werkelijk ligt… En dit is nog los van de extreme beeldcompressie met artefacten die lijkt te zijn toegepast (ik heb zelf een drietal jaartjes bij de toenmalige Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat gedetacheerd gezeten, en daar maakten ze van de rijkswegen prachtige orthofoto’s op hoge resolutie, onvergelijkbaar qua kwaliteit).

Al minstens twintig jaar speelt er een discussie tussen de verschillende overheidsinstanties over de aanbesteding van landelijke luchtfoto’s: sommige partijen vinden dit goed genoeg, en dus wordt het helaas pindakaas de laagste - eigenlijk niet - gemene deler, i.p.v. een echt goed product. Ondertussen moeten dan de partijen die er niet mee kunnen werken, alsnog weer hun eigen foto’s laten schieten…

AHN zelf is cc0; de beperkingen gelden alleen voor de door esri bedreven server die daar een aantal mooie visualisaties van maakt. Het dient ook als achtergrond voor de mooie opentopo kaarten. Op de ftp server waar je die kunt downloaden staan ook schade rdelief kaarten alleen weet ik niet of je die ook in josm kunt laden.

Melding op ideawall:

De BGT komt, in overleg met IenM, ook beschikbaar als WFS en WMS.

Submitted by BeheerPDOK on 9/4/2017 7:49 AM