Benzin İstasyonları Hk

Selamlar. Benzin istasyonlarındaki isim (name), marka (brand) ve işletmeci (operator) etiketleriyle ilgili bir standarda erişmek için görüşlerinizi almak istiyorum. Son zamanlarda alt marka ve üst marka ayrımları da ortaya çıkmaya başladı çünkü sanırım.

Örnek olarak Hazar’ı ele alalım. Socar’ın bir alt markası anladığım kadarıyla. Mapillary’den yeni bir örnek paylaşacak olursam:

Markası Hazar, Socar’a bağlı. İstasyonun adı Kasabalı Petrol, İşletmecisi de Karadumanlar Grup.

Mantığım bana şunu yapmamı söylüyor:

name = Hazar Kasabalı
brand = Socar
operator = Karadumanlar Grup

Diğer olası alternatif:

name = Kasabalı
brand = Socar; Hazar

Kasabalı örneğindeki istasyon adı, başka markalar için de geçerli olabiliyor. Petrol Ofisi markalı bir istasyonun da kendine özgü bir adı ve işletmecisi olabiliyor.

Bu konudaki en doğru yaklaşımı görüşmek, burada kayda geçirmek isterim.

Şu daha mı doğru? Başka bir benzin istasyonunda branch etiketinin de kullanıldığını gördüm:

name = Hazar
branch = Kasabalı
brand = Socar

Neden üst marka olan Socar’ı kullanalım ki? O yerin markası aslında Hazar. Bence Hazar Socar’ın alt markası olsa bile brand için Hazar kullanılmalı.

brand=Hazar dışında bu daha doğru bence.

1 Like

Akaryakıt istasyonlarının üst/alt markalarının hangi etiket ile nasıl eklenebileceği konusunda fikrim yok.

Başka ülkelerde benzer bir durum var mı diye aradığımda Avusturya forumunda aşağıdaki gibi bir konuya denk geldim: "Hofer-Tankstellen"

Hofer adlı marketlerin otoparkında Diskont(indirim) adıyla akaryakıt satılıyormuş. Akaryakıt satılan yeri işleten şirketin adı o yerde yazmasa bile o da aslında farklı bir şirketmiş(Avanti veya Guttman). Avusturya’da bu benzinliklerin adına hem Hofer hem de Diskont eklenmiş( name=Hofer Diskont şeklinde) gibi görünüyor: overpass turbo Nispeten benzer bir örnek olduğu için paylaştım. Konuyla ilgili net bir fikrim yok.

(Eğer üst markanın da bir etikete eklenmesi gerektiği kararı alınırsa Türkiye’de OSM’de yer alan yüze yakın Sunpet’lerin ilgili etiketine Opet’in de eklenmesi, NSI’deki girdinin de düzeltilmesi gerekecek.)