beginnersvragen

 • vraag 1
  Al tekenend online met Potlatch kwam ik een voor mij nieuw fenomeen tegen: een knipperende rode cirkel om een node die op twee kruisende wegen ligt. Ik krijg de indruk dat het een foutmelding is, maar wat moet ik er aan doen?

 • vraag 2
  Waar vind ik de fietskaart van Nederland die tevens voorzien was van hoogtelijnen? Ben de weg kwijt sinds de nieuwe portal.

 • vraag 3
  Hoe gepast is het om van andermans werk wegen te verbinden aan reeds aanwezige wegen?
  vb: http://tile.openstreetmap.nl/?zoom=18&lat=52.01562&lon=5.4919&layers=B000000FF

Om antwoord te geven op je vragen:

 1. geen idee
 2. Op openstreetmap.org, kies fietskaart rechtsbovenin bij het blauwe plusteken http://www.openstreetmap.org/?lat=52.0162&lon=5.4804&zoom=14&layers=00B0FTF
 3. Als je die track kan verbeteren, is het zeer gepast. Zo te zien loopt de mtb route over de onverharde weg die ik daar ooit heb ingetekend, dus die twee lijntjes horen eigenlijk één te zijn.

Ik ben het nog niet tegengekomen, maar de laatste toevoeging in Potlatch heeft te maken met het joinen van nodes die op dezelfde plaats staan, en het splitten van nodes, dus wellicht betekent die cirkel dat zich op die plaats 2 verschillende nodes bevinden?

Zie vorige antwoorder

Zeer gepast, zolang je voldoende overtuigt bent dat wat je doet een verbetering is, en geen verslechtering of afdekken-maar-laten-zitten van een fout.

Als beginneling op het gebied van GPS-navigatie heb ik me met vallen en opstaan inmiddels een aantal toepassingen eigen gemaakt. Nu ben ik echter tegen een probleem aangelopen waar ik niet uitkom.

Van OpenStreetMap heb ik de kaart van de Benelux gedownload. Met MapSource heb ik deze kaart in mijn Garmin Vista HCx geïmporteerd. Alles zag er normaal uit totdat ik met de zoekfunctie van de GPS een adres in Amsterdam wilde zoeken. Dit was onvindbaar en wat nog merkwaardiger was is dat Amsterdam in het rijtje plaatsen, dat door de GPS getoond wordt, helemaal niet voorkomt. Hetzelfde probleem doet zich overigens voor wanneer ik op Antwerpen zoek.

Omdat ik wilde weten of het probleem mogelijk ontstaan was bij de gegevensoverdracht van MapSource naar de GPS heb ik in MapSource dezelfde zoekbewerkingen gedaan. Het resultaat was dat in MapSource Amsterdam met bijbehorende adressen wél gevonden wordt maar Antwerpen blijft ook in MapSource onvindbaar. Op de landkaart zien deze steden er normaal uit en worden de adressen waarop ik heb gezocht ook getoond. Om uit te sluiten dat mogelijk het OMS-gegevensbestand corrupt was heb ik een download van alléén Nederland gedaan en deze geïnstalleerd op mijn GPS maar ook dit bracht geen verbetering, ook nu werd Amsterdam niet getoond in het rijtje plaatsnamen.

Op het OSM-forum heb ik naar een oplossing voor dit probleem gezocht maar niets kunnen vinden. Is er misschien iemand die dit probleem al eerder aan de hand heeft gehad en hiervoor een oplossing heeft gevonden? Bij voorbaat dank aan iedereen die licht in de duisternis kan brengen.

De adressen zoekfunctie van osm kaarten voor de Garmin werkt slechts beperkt, op sommige apparaten functioneert het wel (Etrex moet het wel kunnen overigens). Dit is een bekend probleem waaraan nog gesleuteld wordt, dus het heeft niets met jou apparatuur te maken, maar met de software waarmee deze kaarten tot stand zijn gekomen (mkgmap).

Waarom Amsterdam niet wordt getoond in het rijtje plaatsnamen is mij niet bekend, ik zal het eens uittesten met mijn Openfietsmap kaart of dit ook voorkomt.

In MapSource en nieuwere GPS-sen moet je nu nog gebruik maken van een tweestappen plan om een adres te vinden:

 • Zoek eerst op plaatsnaam
 • Zoek daarna op adres
  Hiermee voorkom je de vraag om een staat of land in te voeren.

Voor oudere GPS-sen (Etrax, GPSMAP60… etc) voer je eerst een dummy huisnummer in (meestal 1 omdat die het dichtsbij zit) en dan kun je op straat en plaatsnaam zoeken.

Zoals ligfietser al zegt: adres zoeken werkt nog niet optimaal met de opensource software.

Lambertus,
Bovenstaande methode werkt niet voor de nieuwere modellen (Dakota, oregon, …) en ook niet op de Nuvi (althans type 310)
Daar krijg je direct de vraag staat/provincie en vervolgens vind die niets.

Bedankt voor jullie reacties.
Het is altijd prettig te weten waar de oorzaak van een probleem ligt omdat je anders maar blijft zoeken.
De voorgestelde oplossing van Lambertus om in een tweestappenplan een adres te zoeken werkt inderdaad niet omdat Amsterdam helemaal niet voorkomt in het rijtje van getoonde plaatsen.
De enige optie lijkt me om te wachten tot de software is aangepast.

Henry,
Dat de gps Amsterdam niet kan vinden, kan ook liggen aan het feit dat het zoekprogramma alleen maar plaatsen in de buurt ziet, dwz op het kaartblad waar de GPS zich bevindt. Kan het toevallig zijn dat je niet in de buurt van Amsterdam bent? Misschien kan je dan de GPS een andere positie geven, en dan op het kaartblad van Amsterdam zetten en kijken of je nu het adres kan vinden?

Ligfietser,
dit zou inderdaad de oorzaak van het probleem kunnen zijn. N.a.v. je suggestie heb ik het zoekgebied vanaf mijn huidige positie steeds met enkele kilometers vergroot. Het lijkt er inderdaad op dat er een soort van ellips (35km x 60km) over mijn huidige positie ligt waarbuiten geen plaatsen kunnen worden gevonden. Je voorstel om de GPS een andere positie te geven heb ik nog maar even niet gedaan omdat ik dan eerst moet uitzoeken hoe dat ik dit moet doen. Wel blijft het merkwaardig dat Antwerpen in MapSource met de zoekfunctie niet gevonden wordt, maar dat zou inderdaad veroorzaakt kunnen worden door de, door jou al eerder genoemde, rammelende zoekfunctie. Morgen moet ik in de buurt van Antwerpen zijn, dan kan ik meteen proberen of met de zoekfunctie Antwerpen daar wel te vinden is.

Henry: Vanuit een ingezoomde positie in Apeldoorn kan ik met MapSource alle plaatsen vinden waar ik op kan komen Den Helder, Valkenswaard, Delfzijl, Hoenderloo. Alles is te vinden (zoeken op City). Als je pas gister of vandaag de kaart van de na1400 website hebt gedownload kan het daar aan liggen want de laatste update is misgegaan. Een eerdere versie zou gewoon moeten werken.

ligfietser: Antwerpen kun je mogelijk niet vinden omdat je moet zoeken op Antwerp. De kaarten van na1400.info gebruikt de Engelse namen wanneer mogelijk (om zo een internationaal bruikbare kaart te krijgen). Dus Den Haag is The Hague en zo zijn er nog wat.

Dat zoeken op een plaats waar je niet nabij bent kan als volgt (staat in de handleiding):
1)Houd Find ingedrukt
2)Selecteer een pictogram in het menu zoeken
3)Druk op menu, selecteer Wijzig referentie punt.
de kaart pagina wordt geopend
4) pan met de tuimelknop de pijl (de aanwijzer) naar de gewenste kaart lokatie. In de lijst met zoek resultaten wordt een lijst weergegeven van items nabij de nieuwe locatie

Moest het overtikken aangezien de pdf beveiligd is tegen kopieren (handig :frowning: )
Hugo

@Lambertus, welke versie van Mapsource gebruik jij, ik heb hier 6.13.7 en als ik een plaats zoek dan krijg ik wel de plaats in het lijstje maar als ik op “find” druk dan krijg ik de melding “no items found” ik heb hier de osm routable van 4 april, ik heb overigens nooit kunnen zoeken in mapsource, op m’n 60csx trouwens ook niet.
En als ik op de 60csx al wat vond dan kwam dat uit City Navigator.

Bedankt voor alle moeite die jullie doen.

Even enkele punten ter verduidelijking:

• De Benelux-kaart heb ik gedownload op 13-02-2010 dus deze is niet echt recent.

• V.w.b. het gebruik van de zoekfunctie op mijn Garmin-GPS maakt het niet uit of de kaart is ingezoomd of uitgezoomd. In beide gevallen zijn de plaatsen die ik wel of niet vind dezelfde.

Lambertus,
Je hebt gelijk dat je in MapSource via “City” (“plaatsen” bij mijn NL-versie) op een stad kunt zoeken. Dit had ik nog niet geprobeerd want ik heb steeds op een adres in Antwerpen gezocht en dat gaat echt niet. Probeer maar eens i.p.v. op “City” op “Adress” te zoeken.

Hallo Hugo, ik heb ook het referentiepunt gewijzigd zoals jij hebt beschreven (naar Prins Hendrikkade Amsterdam) maar ook dit helpt niet. De GPS blijft weigeren om via het zoekmenu Amsterdam te vinden (Melding: Niets gevonden). Overigens bedankt voor het overtikken :slight_smile:

Het lijkt er echt op dat de softwareversie van mijn Garmin en OSM niet zo lekker samenwerken.

Lambertus,
Het probleem met MapSource is opgelost. Ik had alleen de straat en de stad maar niet het land ingevuld. Als straat, stad en land worden ingevuld werkt het wel. Was het bij de Garmin ook maar zo simpel maar daar hoef je geen land in te vullen.

Ik heb dezelfde MapSource versie en zoeken op plaats werkt prima. Eerste karakters intypen, plaats aanklikken in de lijst en dan op OK klikken… No problem at all.

Klopt, dat krijg je als je een proprietair bestandsformaat probeert te reverse engineeren. Maar het is al aardig gelukt tot nu toe en het wordt alleen maar beter.

Na intypen van het land en de plaats moet ik eerst op “find” drukken.
Dan zie ik het het scherm “no items found” en ik kan dan niet op de “ok” knop drukken.

Op mijn Mapsource versie (6.15.7) hoef je enkel de straatnaam in te typen bij de knop straat selecteren.
Bijv type je in sint-rochusstraat. Die selecteer je dan, vervolgens gebeurt er niks, maar dan moet je op de knop zoeken klikken.
Dan verschijnt er een hele lijst van plaatsen met die straatnaam, als je op eentje klikt spring je gelijk naar die lokatie. De straat in Antwerpen met die naam blijkt dan ineens in Sint-Andries te liggen (een wijk? stadsdeel?) en niet in Antwerpen. Deze zoekfunctie werkt nog niet helemaal goed, want soms wordt de verkeerde plaats bij het adres gekozen, maar het werkt wel (althans in mapsource).

Dat Amsterdam niet gevonden wordt op je GPS is een software fout in de Garmin. Je kunt door de lijst door te scrollen wel Amsterdam vinden (gelukkig heb je niet Zwolle gekozen voor je test) :wink:

Ik heb prima de Dam in Amsterdam kunnen vinden en de afstand van waar ik was tot de Dam
Hugo