To zalezy jakiego typu masz ta oslone. Ja bym raczej uwazal ze to jest rodzaj sciany bvo fence to fence - zawsze dziury w niej sa…
**wall=acoustic_shield **
Trudno po prostu wszystkie przypadki przewidziec.
Zauważyłem logike w opisywaniu obiektów: co to jest, typ obiektu i wartość typu lub inna dodatkowa.
Czyli mamy ścianę. Pozostaje podać typ ściany.
Podsumowując:
barrier=wall
Wersje do roztrzygnięcia dla Polski:
wall=noise_barrier - bariera dźwiękowa
wall=noise_protection - zabezpieczanie przed hałasem
wall=noise_barrier z tego co rozumiem to jest klasyk : sciana przy autostradzie czy przelotówce.
Prawdopodobnie soundbarrier ludzie sobie sami tagowali bez konsultacji czy akceptacji schematu na wiki. Przypuszczam, zew wiekszosci przypadków jest to to samo po prostu.
Jak fajnie, coraz porzadniejsza ta Wiki sie robi. Serdeczne dzieki Wlodku! Praca z tworzeniem Wiki to sa absolutne podstawy.
Wlasciwie trzeba by pogrzebac jeszcze i zobaczyc co wymyslono na sciany bedace sztucznymi uskokami terenu.
Np.: Jest linia kolejowa na zboczu góry a po jednej stronie betonowa sciana chroniaca przed spadajacymi kamieniami. Mam wrazenie ze gdzies juz na ten temat u sasiadów zza miedzy dyskutowano, ale nie mam pewnosci.
Bingo RicoElectrico! http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:barrier%3Dretaining_wall
Dokladnie o to chodzi.
Wlodku, dorzucisz to po polsku do strony ze scianami?
Wazna wskazówka przy rysowaniu: Nizsza strona jest po PRAWEJ stronie w kierunku rysowania poligonu. Trzeba o tym pamietac.
Z jakiego języka/strony tłumaczyłeś? Jeśli dobrze pamiętam kiedyś istniała propozycja z tagiem fence:type wykonana przez Tordanik. Niestety teraz nie mogę jej znaleść