Bankjes met prullebak

Piepklein onderwerpje:
Ik ben bezig bankjes en picknicktafels te mikromeppen mbv MapComplete, thema Bankjes en Picknicktafels.
Ik onderscheid bankjes met en zonder rugleuning, en picknicktafels, en ik heb toegevoegd dat de gebruiker de survey:date kan invullen of aanpassen.
Ik heb afgezien van het mappen van materiaalsoort, kleur, aantal zitplaatsen en orientatie, want dat boeit meestal niet voor de wandelaar. Maar of er een prullebak bij is, is wel interessant.

Hoe kan ik dit het beste aangeven voor prullebakken bij bankjes?

  • Mogelijkheid A: de bank bijtaggen met bin=yes
  • Mogelijkheid B: apart punt met amenity=waste_basket

Volgens mij is er geen juist of onjuist, alleen voorkeuren, en die hoor ik graag!

Ik doe ze altijd los. Met de BGT Symbolen laag in JOSM zie je de losse punten toch al vrij nauwkeurig. Of bedoel je specifiek bankjes waar een prullenbak aan vastzit?

Nee, los ernaast, zeg maar binnen een aantal meters.

Ik doe ze ook altijd los, al was het maar omdat je ze dan meteen ook ziet als je de kaart leest. Dat scheelt aanklikken (of aantippen, voor de mensen met een glazen tablet).

Okee, ik zal ze als apart te mappen objecten toevoegen aan mijn bankjesthema. Of ik maak een wandelthema met verschillende objecten.

Zijn er nog meer eenvoudig mapbare puntobjecten die interessant zijn voor wandelaars?

Ik heb laatst een TOP toegevoegd die ik toevallig tegenkwam, dat zou heel goed via een MapComplete objectlaag kunnen.

OV-haltes zijn niet zo nutttig denk ik, dat is een apart circuit.
Edit: Ik bedoel, OV-haltes zijn heel erg nuttig maar het is denk ik niet nuttig om ze op deze simpele manier in te laten voeren.

Speciale wandelwegwijzers? Bv ANWB-paddestoelen, houten LAW-wegwijzers, van die dingen?

Watertappunten nog? Vind je natuurlijk minder vaak dan bankjes.

Een persoonlijke vraag: waarom zou je een prullenbak überhaupt taggen?

Je bedoeld deze

https://mapcomplete.osm.be/drinking_water?z=18&lat=53.09922&lon=6.049491

Wandel jij wel eens lange afstanden? Ik ben zo’n gek die dan een tasje meeneemt en onderweg zwerfafval opraapt. Dat draag ik dan mee tot aan de volgende prullebak. Bovendien hebben wij zelf ook altijd wel wat afvalproduktie. Dan is het fijn om te weten wanneer je het kwijt kan, dat telt mee in de mikrobesluitvorming onderweg! En bij de planning vooraf vind ik het fijn om te weten; als we een natuurgebied zonder prullebakken gaan doen ga ik geen zwerfafval ruimen. Ik ben wel gek, maar niet totaal geschift!

Precies waar ik die informatie voor gebruik. Ook handig als je ergens langs een route wil picknicken.

Fietsenrekken bij bankjes en ingangen van wandelgebieden wellicht. Als je een route plant om te wandelen ergens waar je met de fiets er van en naar toe kan dan is het handig om te zien dat er fietsenrekken zijn.

Goed bezig mannen. Ook ik neem (af en toe) zwerfvuil mee en ook meestal als ik weet dat het niet lang duurt voor ik thuis ben of bij een afval bak ben. In mijn post van gisteren over QGIS Cloud staat een BGT kaart/wms met straatmeubilair. Daarin kun je rechtsboven Picknicktafel, bank en fietsenrek aanvinken. En in de BGT bak kun je de afvalbak aanvinken. Zowel straatmeubilair als bak zijn niet verplichte onderdelen van de BGT maar er staan er al best een groot aantal in. Dit helpt hopelijk met mappen. Als ik tijd en zin heb wil ik nog wel een keer een analyse maken van de BGT zaken die niet in OSM staan.

MapComplete probeert het toevoegen/aanpassen zo simpel mogelijk te houden en dan rond 1 thema wat gewone mensen bezighoudt.
Het idee is dat een doelgroep er direkt wat aan heeft, zodat ze bereid zijn om het ook bij te gaan houden. Aangezien ze daar een OSM-account voor nodig hebben en telkens duwtjes richting OSM krijgen, zou het ook nieuwe mappers kunnen opleveren.

“Straatmeubilair” zou een thema kunnen zijn voor micromappers, maar niet-OSM-ers met een passie voor straatmeubilair, ik ken er niet heel veel!

Wandelaars en fietsers, dat zijn grote doelgroepen. Onze Belgische vrienden hebben bijvoorbeeld het CycloFix projekt opgezet met de fietsersbond (of hoe het daar heet), gesponsord door Brussel Mobiliteit. Ze hebben een thema gemaakt in MapComplete om voor fietsers interessante objecten in te voeren. De mappers hebben het thema in MapComplete gemaakt, en de fietsers gingen ermee op pad om systematisch gebieden aan te vullen met voor fietsers interessante dingen zoals vrij beschikbare fietspompen en bierhallen (o nee, dat zat er geloof ik niet bij, fietsenrekken dan) en fietsstraten.
https://cyclofix.osm.be/
https://mapcomplete.osm.be/cyclofix

Ik verzamel ook zwerfvuil; zowel tijdens mijn inmiddels bijna dagelijkse corona-lunchwandeling als ook tijdens andere wandelingen. Heb hier nooit de behoefte gehad om op een kaart prullenbakken te zien; ik neem de zak mee naar huis (de gemeente haalt volle zakken gratis bij mij op - heel netjes van hen) of ik dump de zak als die te vol of te zwaar is in wat ik tegen kom: een vuilcontainer, prullenbak e.d. Redelijk spontaan. Ik zal mijn ploggergedrag dan ik niet laten afhangen van welke prullenbakken ik op de kaart zie.

Zo zal ik een fietsbestemming niet laten afhangen of er fietsenrekken gemapt zijn.

Begrijp me niet verkeerd: zoals je wel zult bespeuren ben ik verre van een voorstander van µ-mapping “omdat het kan”. Een bankje in een bos kan nuttig zijn - de prullenbak niet: je neemt gewoon je eigen afval mee naar huis of naar de volgende prullenbak, maar, als voorbeeld, alle bankjes op een centrumplein (zo’n 25 heb ik er eens geteld op een plaats) individueel te gaan mappen (“omdat het kan”), daar betwijfel ik het nut van.

En ja: als je een bankje mapt: de meerwaarde van wiki-voorgestelde tags als daar zijn backrest, direction, seats, colour, material, operator en daarbovenop meen ik zelfs ooit een tagging gezien te hebben als armrest:left|right|both|no, persoonlijk vind ik het totale onzin. “Nee we gaan die wandeling over de Posbank niet doen, want er zijn maar vier zitplaatsen|de oriëntatie is verkeerd|er is geen rugleuning voor opa|ik heb een hekel aan de gemeente Rhenen…

Maar blijkbaar zijn er wel µ-mappers actief die dit leuk vinden, ieder zijn voorkeuren, maar het algemene nut van dergelijke praktijken mag wel enige relativering hier.

Maar dat alles is natuurlijk volledig mijn persoonlijk mening; zie het niet als kritiek.

Het gaat mij zeker niet om micromappen omdat het kan, maar om zo eenvoudig mogelijk dingen te mappen die voor een thema/doelgroep volgens hen van belang zijn om op de kaart te zien. Bankjes vond ik zelf nooit interessant, maar er blijken heel veel wandelaars te zijn die onderweg willen weten of er een bank in de buurt is. Daarbij is het inderdaad niet zo interessant wat de orientatie, het materiaal en de kleur zijn. Ook het aantal zotplaatsen en of er 3 banken opgesteld zijn wordt niet gevraagd. Rugleuning blijkt voor minder maar nog steeds vrij veel mensen van belang te zijn, picknicktafels vooral voor gezinnen. En prullebakken dus ook wel. Raar maar waar.

Dus dan kunnen ze in het thema. Als mensen het uiteindelijk niet de moeite waard vinden, dan gebruiken ze het niet. MapComplete stelt geen opdringerige vragen, de gebruiker kiest zelf of en wat-ie toevoegt of aanpast.

Tsja, de conclusie “voor vrij veel mensen van belang” hangt natuurlijk af van je perspectief en de definitie van “vrij veel”.
Ik ga mijn argumenten niet herhalen :slight_smile:

Voor mij zijn de zinvolle punten tijdens een wandeling: Een bankje, koffiestop, ijssalon. En parkeerplaatsen voor de start of einde plaats.

Lans het Pieterpad zijn er ook op plaatsen een tafel met kofie (soms met versnaperingen) staan, al dan niet tegen betaling, Maar die die zijn er waarschijnljk niet op elke dag.

Tijdens mijn wandeling met vrienden over hele Pieterpad waren er ook plekken in bv. een loods waar je koffie kon kopen en even kon zitten. Bij een koude, regenachtige dag waar je alleen in bossen en buitengebied loopt zijn dit erg zinvolle punten.

PS. Ik heb ooit één keer meegemaakt dat het ontbeken van armleuningen belangrijk was: Toen ik voor iemand een restaurant moest regelen waarbij 1 persoon niet tussen armleuningen zou passen. Mogelijk dat armleuningen voor meer mensen belangrijk zijn, al zal dat voor wandelaars minder het geval zijn. Het kan ook een plek zijn waar iemand de wandelaars op gaat wachten met koffie en dat die persoon eisen heeft aan de zitplaats. Al is dit allemaal vergezocht (denk ik).

Ok, ik ga een wandelthema maken in MapComplete. Ik doe om te beginnen het volgende erin:

  • Bankjes: bankjes met en zonder leuning en picknicktafels, die in elkaar om te zetten zijn. Geen verdere kenmerken.
  • Prullebakken: alleen amenity=waste_basket. Geen verdere kenmerken.
  • Wandelknooppunten: nummer (rwn_ref) en aantal verbindingen (expected_rwn…) .
  • Wandelknooppuntroutes (alleen wijzigen, want MapComplete kan niks met met relatiemembers doen): ref
  • TOPpen: alleen als node, niet als area
  • Informatiebord (tourism=information) met keuze information=board of information=map.
  • Wegwijzers zoals anwb-paddestoelen en speciale wandelhandwijzers voor de padkeuze, zonder verdere kenmerken. Dus niet de richtingpijltjes.

Ik overweeg nog:

  • Parkeerplaatsen die speciaal voor de toegang tot wandelingen zijn, maar geen TOP. Je moet er geen afzonderlijke parkeerplekken, access, openingstijden, overdekking, capaciteit en dat soort dingen aan toe hoeven te voegen. TOP zonder TOP dus eigenlijk. Het moet ook een node zijn, geen area, dius misschien kan dit helemaal niet.
  • Fietsenrekken: alleen als dat heel simpel kan, zonder lastige opties die verschillende hoofd-keys hebben. Moet ik nog uitzoeken.
  • Gewone wandelroutes, met name lokale kleurenrondjes. Voor lange doorgaande routes wordt het te complex denk ik, dat zou ik eerst s in een apart thema moeten testen.
  • Horeca: dat is denk ik te gecompliceerd, te veel varianten en te veel kenmerken. In mijn testjes onderweg blijkt dat even toevoegen en 1 kenmerk eigenlijk het enige is wat je gaat doen, anders moet je overal minutenlang met je mobiel staan hannesen en dan is het geen wandeling meer maar een stoppeling.

MapComplete kan geen geometrie of relatieleden aanpassen. Dus verplaatsen van objecten kan ook niet. Wat er met area’s kan moet ik nog uitzoeken, ik denk dat je wel tags kan aanpassen, maar voorlopig zie ik daar geen heil in.

Verder kan MapComplete wel nieuwe puntobjecten toevoegen (eenvoudige presets) en tags aanpassen maar niet verwijderen.

Wat ik kan inbouwen is een nep-delete, “Dit bankje is niet aangetroffen” die een note of fixme zet dat het bankje niet is aangetroffen. Je wil niet weten hoe vaak bankjes verwijderd blijken te zijn, want ze worden wel vaak toegevoegd maar wie gaat ooit bankjes nacontroleren of ze er nog wel zijn?

En ik voeg voor wandelknooppunten en knooppuntroutes een survey:date veld toe. Dat zou ook voor de andere objecten kunnen natuurlijk, maar voor de knooppuntnetwqerken heeft Knooppuntnet een maintenance stijl gebaseerd op survey:date waar ik ook serieus naar kijk als ik een wandeling plan!

Verwijderd bankjes: heel nuttig als daarnaar wordt gekeken. Ik heb er al tig verwijderd (nog meer toegevoegd). Ook een survey_date of check_date:existence vind ik niet overdreven als het object al jaren niet meer is aangeraakt. Dat is misschien te ingewikkeld voor MapComplete.

Als verwijderen niet kan binnen MapComplete, gaat mijn voorkeur naar fixme ipv note. Een note plaats ik om uit te drukken “beste collega, wijzig of verwijder dit niet zomaar, lees eerst dit”, een fixme voor “hier moet iets beter”. Als ik een fietstocht plan, pak ik zo veel mogelijk fixme’s mee, per Overpass query. Note’s zoek ik niet actief op.

Fixme, okee. Is daar een minofmeer standaard value voor?
Ik kan er ook gelijk een MapRoulette challenge voor maken.

survey:date zetten heb ik al in het bestaande wandelknooppuntenthema zitten, dat werkt prima. Kijk maar op Knooppuntnet Planner (wandelkaart) met de Onderhoudsweergave aan, bijvoorbeeld in de buurt van Doorn heb ik een heel stuk met MapComplete nagelopen, ook bij Lunteren en rond Nieuwerkerk aan de IJssel.

De controlevraag is: Wanneer heb je het bankje voor het laatst gezien? Je kan dan een datum zelf invullen of eentje kiezen van een datumkiezer (default vandaag). Ik heb een aanvraag lopen om de geldende datum als default te bieden, dan hoeft de gebruiker alleen op Opslaan te klikken, maar dat is voor de toekomst, wand de enige ontwikkelaar heeft op dit moment helemaal geen tijd.

Niet echt. De tag geeft al aan dat er iets opgelost kan worden, de waarde is dan de omschrijving die vertelt wat er aan de hand is. Zoiets zou duidelijk zijn: „MapComplete user indicated this bench might have been removed. Is it really gone?”