BAG Terugmelding plugin

Eind vorig jaar heb ik een JOSM plugin gemaakt om vanuit JOSM terugmeldingen te kunnen doen voor de BAG en bestaande BAG terugmeldingen te kunnen bekijken.

Na ongeveer een maandje binnen de BAG importeurs groep getest te zijn denk ik dat de tijd rijp is om de plugin aan een breder publiek aan te bieden.
Er zijn een paar zaken die beter zouden kunnen in de workflow, maar voorlopig is dit wat het is.

Als het goed is kun je alle informatie vinden op deze wiki pagina: NL:PDOKTerugmelding

Om geen eigen API key te hoeven aanvragen bij PDOK kun je het beste in de voorkeuren kiezen voor “Proxy Productie”.

Verder wijst alles hopelijk zichzelf en anders kun je je vragen in dit topic kwijt.

Heb je terugkoppeling van het kadaster gekregen hoe ze deze meldingen zien? Ik denk aan de problemen die automatische gegenereerde notes uit verschillende applicaties voor OSM wel eens opwerpen.

Voor de bronhouders komen deze meldingen op dezelfde manier binnen als een melding die via de bagviewer site gedaan wordt.
Enige verschil dat m’n plugin geen BAG id’s meegeeft (door diverse oorzaken vrijwel onmogelijk te realiseren), maar enkel de coordinaat, maar dat is voldoende om het op te kunnen pakken door de bronhouder en heb in diverse gemeenten reeds met succes zaken laten aanpassen.

Sommige bronhouders lijken er nogal afwijkende werkwijzen op na te houden en meldingen zelden of nooit aan te passen en enkel via hun mailnotificaties zaken op te pakken zonder zich te realiseren dat het handig is dat ze de melding ook in het systeem afsluiten.

In de praktijk maakt het dus volgens mij niet uit op welke wijze je een melding doet en deze plugin is slechts extra hulpmiddel voor ons om een aanpassing in de BAG doorgevoerd te krijgen en geen dubbel werk te stoppen in meldingen die al zijn gedaan.

Het kadaster was iig erg enthousiast dat er een plugin gemaakt is voor hun API en dan ook nog vanuit de OSM community ipv vanuit het bedrijfsleven wat ze zelf verwacht hadden volgens mij. Ze waren ook erg behulpzaam om issues opgelost te krijgen.

https://zakelijk.kadaster.nl/-/eerste-ervaringen-met-de-terugmelding-api

Ja, ik kwam t al tegen via LinkedIn :slight_smile: Eervolle vermelding.

Tof Sander!

Ik heb hem ook daadwerkelijk geïnstalleerd, omdat ik een terugmelding wil doen.
Ik heb van een wat groter gebied de PDOK reports gedownload. Ik zie in de laag PDOK Reports een paar zeer kleine blauwe pins, maar ik kan er op klikken wat ik wil, de tap Report info blijft leeg (dwz ik zie de keys Registatrion numer, date etc, maar geen waarden).
Doe ik iets verkeerd?

Overigens, in de wiki meld je eerst hoe je een API key kan aanvragen en “eventueel” via de proxy kan werken, hier raad je juist aan via de proxy te werken. Wellicht handig dat wat duidelijker in de Wiki aan te passen.

Het is me wel gelukt om mijn eerste melding te doen, die is nu nog geel ipv blauw.

Inmiddels werkte de oude Terugmeld plugin niet meer door een wijziging in JOSM, vandaar dat er nu versie 0.4 is waarin dat is opgelost.

Laatste versie is te vinden op: NL:PDOKTerugmelding