Autorska prava i zablude

Continuing the discussion from Nesuglasice oko Venkovog kartiranja, ucrtavanja biljnih pokrova, DOF vs TK25, nepravilne geometrije građevina, prorezi oko cesta:

Da otvorim kao novi pod-thread, o autorskim pravima, da se ne miješa sa kućama i šumskim poligonima.

Pa nije ekipa ništa više glupo napravila (ništa puno drugačije nego što ti upravo pokušavaš - nabavila karte i od dobrote bez profita ih htjela ih podijeliti sa ekipom biciklista i planinara koji bi ih koristili da se ne izgube)

No, ovo što sam ponudio je potpuno drugačije: javna natječajna dokumentacija, i potpuno smo pravno čisti pri dijeljenju takvih podloga.

Jesmo li “pravno čisti pri dijeljenju takvih podloga”? Prilično sam siguran da nismo, a iako nisam pravnik, ZAPSP je jedan od rijetkih zakona koje sam pročitao više od jednom…

Ne kažem da se te materijale kopira u OSM, ali sasvim je OK prikupit si zbirku takvih dokumenata i dijeliti je za studijske potrebe.

Specijalna policija? Ma aj ća čelom natrag bi im ja reko.

ja ne bih, mila mi je moja glava :sweat_smile:

Puno toga je dostupno na stranicam gradova i/ili lokalnih društava arhitekata pa i za relativno davno provedene natječaje.

Svašta je dostupno, pitanje je što sa tim smiješ raditi. A kod copyrighta je dosta jednostavno. Iako ima par nijansi, najjednostavniji (i najsigurniji) prijevod je: ne smiješ raditi apsolutno ništa. O iznimkama ću posebno, nakon analize primjera kojeg si poslao. Ali to je default: osim ako nemaš posebnu dozvolu baš posebno u tvoje ime da možeš raditi baš neku posebnu stvar, onda to ne smiješ.

(npr. dostupan je i www.geoportal.hr svima, pa na smiješ od tamo kopirati stvari i dijeliti ih okolo, ali možeš uputiti ljude kako da sami odu tamo i skinu si ih. Da, krajnji rezultat je možda potpuno isti bit-po-bit, ali jedna kopija je legalna, a druga nije. Copyright je vrlo sulud zakon, vjeruj mi. Ili još bolje nemoj, to mi je jedna od tema gdje sam uvijek za raspravu :smile:)

Da krenemo od tvog primjera:

Evo link na jedan aktivni u Splitu: Natječaj - Istočna obala - Google Drive

Dakle da krenemo. Jedna od dokumenata unutra je 1_Opći uvjeti natječaja - Google Drive gdje nam je najbitniji dio sekcije IX. koji kaže uz ostalo:

IX. DOPUSTIVOST VARIJANTI RADOVA
Autorska prava definirana su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 111/21).
[…]
10.3. Natjecatelj se smatra autorom natječajnog rada i pridržava sva autorska prava u svezi s istim.
Raspisivač natječaja dodjelom nagrade stječe vlasništvo samo nad tim primjerkom rada i
može ga umnažati za svoje potrebe i ima pravo korištenja i publiciranja radova za službene
potrebe.

Primjeti dvije ključne stvari:

 • “Natjecatelj […] pridržava sva autorska prava […]” (tj. popularni engleski “All rights reserved.”)
 • “Raspisivač natječaja dodjelom nagrade stječe vlasništvo samo nad tim primjerkom rada i
  može ga umnažati za svoje potrebe […]”
  - jedini tko dobiva djelomično izuzeće od te sveobuhvatne autorskopravne zaštite je “Raspisivač natječaja” (dakle NE ti niti ja)

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (na Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima - Zakon.hr da ne moraš ručno slagati iz narodnih novina, tu je pročišćeni tekst zakona, iako ne volim zakon.hr jer su zli ali da ti ne kompliciram život sad previše :slight_smile: ) najbitnije je za pokazati zašto je tvoja izjava “potpuno smo pravno čisti pri dijeljenju takvih podloga” potpuno kriva je slijedeće (nemoj @Venko ovo slučajno shvatiti kao omalovažavanje ili nešto, 99.9% populacije bi slijedilo logiku a ne detalje zakona pa isto tako pogriješilo kao i ti! Copyright je zao i nemoralan zakon, ali je takav kakav je):

 • Članak 19.
  (1) Autor djela je fizička osoba koja je autorsko djelo stvorila.
  (2) Autoru pripada autorsko pravo na njegovu autorskom djelu činom samog stvaranja autorskog djela.

Poglavlje 3. SADRŽAJ AUTORSKOG PRAVA
[…]
Sadržaj autorovih imovinskih prava

Članak 32.
Autor ima isključivo pravo sa svojim autorskim djelom i koristima od njega činiti što ga je volja te svakoga drugog iz toga isključiti, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. To pravo obuhvaća:
– pravo umnožavanja
– pravo distribuiranja (pravo stavljanja u promet)
– pravo priopćavanja autorskog djela javnosti
– pravo prerade.

Da prevedemo to u kombinaciji s onim gore “All rights reserved”. Bez obzira što si na legalan način došao u posjed kopije autorskog djela, njega ne smiješ bez posebne eksplicitne dozvole autora:umnožavati (dakle npr. copy sa hard diska na USB stick), distribuirati (npr. poslati emailom ili drugačije nekome kopiju), priopćavati javnosti (npr. copy/paste na ovaj forum) niti prerađivati (npr. prevesti na engleski, ili koristiti kao template za nešto svoje itd).

Detalji (čl.35+) su odlično štivo ako želiš vidjeti da već živimo u Orvellovoj 1984-oj :sweat_smile:

Slobodno pitaj za detalje ako te zanimaju!

Dakle da reiteriram suludost zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu):

 • ti imaš pravo gledati tu natječajnu dokumentaciju
 • imaš i pravo poslati link na tu natječajnu dokumentaciju (dok je aktivna) drugima
 • drugi isto tako imaju pravo otići na taj link i gledati tu natječajnu dokumentaciju
 • međutim ako taj link prestane raditi, nemaš pravo downloadanu natječajnu dokumentaciju proslijediti bilo kome drugome, (nebitno sa ili bez naknade), bez da prvo dobiješ eksplicitnu pisanu dozvolu autora.

Interesantan dodatni detalj (za one koji žele znati više :smile: ) - ne bi smio niti downloadati tu dokumentaciju na svoj hard disk (jer je to “pravo umnažanja”!), da nije iznimke iz čl. 183. koji ti taj download dozvoljava isključivo za privatno korištenje uz plaćanje odgovarajuće naknade (“naknade? kakve naknade? haha, pogriješio si, nisam platio nikakvu naknadu!” – jesi. Prilikom kupnje bilo kojeg medija za pohranu podataka (USB stick / SD kartica, hard disk ili SSD, prazni CD ili DVD, računalo, laptop, mobitel, tablet, mp3 player, smart watch itd.) – postotak od tog iznosa koji si platio ide “društvu za kolektivno ostvarivanje prava” (trenutno famozni ZAMP), koji bi to onda nakon što sebi pokupe vrhnje trebali razdijeliti autorima, gdje dolazimo do posebne grupe političkih ah dogovora u načinu utvrđivanja koliko tko treba dobiti, no da ne kompliciram, redovno završava epilogom “pojeo vuk magare”. Ali da ne bude sve crno, imaju pravo na naknadu i za fotokopirni papir (!!!), ali to pravo trenutno ne koriste koliko znam)


TL;DR ako nisi našao tamo negdje dokument koji baš tebi daje pravo da radiš umnažanje i distribuciju te dokumentacije javnog natječaja, nelegalno je da je dijeliš ostalima. (Bez obzira što si legalno došao u posjed tog primjerka autorskog djela, i što svatko drugi trenutno može legalno doći u posjed svog primjerka)

Umnažanje je uobičajeno jer zna biti riječ o timovima sa više od 20 članova. Autori su tu razni, poput DGU-a, postoje i autori drugih dijelova natječajne dokumentacije i svima se na neki način ograničavaju prava, a u konkretnom primjeru najvažnije je ograničavanje prava autora natječajnih radova, da ne bi došlo do situacije kakvih je bilo u povijesti kao štajaznam da sam recimo ja tu autor koji je predložio najbolje rješenje pristaništa sa velikim svjetionikom-kipom-autoportretom i onda nedam da grad izvede pristanište bez njega. Grad u pravilu na ovakvim anketnim natječajima želi da može iz bilo kojeg autorskog rada uzet bilo koji komadić i radit s njim što god želi.

Ovakvi natječaji su specifičan podskup javne nabave i tu zbog korupcije i pogodovanja postaju važni neki pojmovi poput transparentnosti i javnog interesa, pa je zbog toga ta natječajna dokumentacija dostupna na internetima relativno dugo. Bez proučavanja natječajne dokumentacije, u kojoj su DGU materijali samo “slučajni” dio, ne može se kvalitetno procijeniti i usporediti natječajne radove. Dakle eu direktive, Zakon o javnoj nabavi, čuvanje dokumentacije, zainteresirana javnost itd, ali svakoko je puno toga siva zona.

Vidim da zapravo ni ne bi smio napravit onaj kompozit DOF-a i HOK-a po uvijetima DGU iz dopuštenja za korištenje tih materijala?

Nakon godina pokušaja izborili smo se za pravo korištenja podataka koji su omogućeni za anonimno korištenje:

Što se tiče prava korištenja krećemo od toga da je sve zabranjeno osim ako je izričito dopušteno. Čak ni podatci pod open data licncom nisu 100% kompatibilni sa osm odbl licencom. Zbog toga smo svima slali upite sa eksplicitnim zahtjevom za unos u osm bazu.

Ovo su neki od važnijih izvora za koje smo dobili dopuštenje:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Contributors#Croatia

PS. Kao što Matija kaže Copyright je kod nas još neshvaćen pojam u institucijama koje imaju podatke. Da ne kažem koliko puta sam tražio neke podatke koje netko ima na svom webu, pa je odgovor bio: “Na webu je sve samo skinite”, a na webu restriktivni copyright po kojem jedva da smiješ i gledati podatke… pa dok ti njima to objasniš …

2 Likes

Jel misliš da ima šanse da dobijemo dozvolu za registar prostornih jedinica?

@hbogner bi to bolje znao, ali zadnje stanje je da postoje šanse ako ih Europa uspije natjerati. To bi se trebalo desiti u nekom trenutku, ali zasad čekamo. Dali su nam podatke za prostorne jedinice i kućne brojeve u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa, i to smo tamo importali.

2 Likes