Znowu natrafiłem na sytuację, gdy nawigacja omija oznakowane szlaki rowerowe w lesie z ww. powodu: Note: 4944420 | OpenStreetMap
Nie ma co zwlekać, i trzeba przetagować access=forestry na motor_vehicle=forestry. Pozostałe szczegóły dostępu (rowery, konie), szlabany, znaki itp. mogą poczekać.
Drogi pożarowe (więc może i drogi leśnictw) same z siebie potrafią się formalnie kończyć na granicach miejscowości, a nie przy wjazdach z dróg, jednakże kwestią priorytetową są dostępy. Sam zbytnio nie używam nawigacji do roweru, ale jak najbardziej popieram działania masowe kierujące ku prawidłowo działającym routerom.
Przy okazji nachodzi mi do głowy myśl, rada, że gdybyśmy tagowali nową relację nieoznaczonego jeszcze szlaku rowerowego, to żeby sprawdzać po paru dniach, czy routery na osm.org po ich wciągnięciu są w stanie poprowadzić trasę rowerową.
Mam pewne zastrzeżenie do tych automatycznych edycji. access=forestry jest w nich zmieniane na motor_vehicle=forestry. Pominięte są tu jednak konie, którymi nie można wjeżdzać do lasu (no chyba, że została wyznaczona trasa konna lub droga jest udostępniona do ruchu publicznego): Jazda konna — Lasy Państwowe
A więc stąd moja propozycja, aby dodać horse=forestry lub zamiast motor_vehicle=forestry zastosować taką kombinację znaczników: access=forestry + bicycle=yes + foot=yes.
nie mam nic przeciw dodawania też horse=forestry ale też się na tym specjalnie nie znam
wolę nie dodawać bicycle=yesfoot=yes bo lokalnie mogą być zakazy (a jest dla mnie różnica czy taki status jest przez implikacje i pominięcie czy przez dodanie wprost błędnego tagu)
edycje na razie wstrzymałem, do pozostałych mogę to horse=forestry dodawać
(jak ktoś chce to może wycofać już wykonane edycje, wtedy ponownie z końmi zostaną zrobione)
Rozumiem ze ten zakaz motor_vehicle=forestry, czyli zakaz wjazdu pojazdów wynikający ze znaku lub/i szlabanu umieszczonego na drodze, dotyczy dróg innych niż highway=track. horse=forestry to już większa abstrakcja, bo nie pamiętam, żebym w okolicy widział znaki nakazu i związane z nimi znaki zakazu jazdy konnej, a usuwałem dodane “od czapy” drogi tego typu, być może dla statystyk.
Drogi oznaczone tagiem highway=track z zasady nie są przeznaczone dla aut, bo ich głównym przeznaczeniem jest dojazd do upraw, więc nie trzeba dodawać do nich zakazu dla aut… jednak, jeśli chce się dodać zakaz to należałoby rozważyć podniesienie kat. drogi.. ?
Wszystkie dodane do bazy danych OSM zakazy, nakazy, ostrzeżenia o łamiących się gałęziach, spadających soplach, zakazach dla psów, pojazdów wszelkiej maści, wynikają ze znaków, tabliczek, które edytorzy widzieli w terenie, ewentualnie z doświadczenia i dodali.
Jak z ustawy to powinny być w innym tagu i z komentarzem, bo import tych danych z pewnością powinien być gdzieś omówiony.
W ogóle ślepy import tego typu informacji 1. jest niegodny z zasadami OSM, 2. oznacza brak szacunku dla pracy maperów, którzy byli na miejscu, 3. niezgodny z podstawowymi zasadami tagowania, dla dróg track nie potrzeba zakazu dla osóbek, ciężarówek itd.
W mojej okolicy (nie ograniczam się jedynie do wielkopolski) są drogi z zakazem wyrażone znakiem i bez. W drogi bez zakazu mogę wjechać nawet jeśli nie są publiczne, w drogi z zakazem, nie mogę. Przy drogach z zakazem często są parkingi dla turystów.
Mam nadzieję ze komentujący zakazy i sugerujący importy i nadpisywanie danych występujące w lasach mają jakieś doświadczenie w terenie i mapowaniu.
Tak technicznie, znacie jakiś patent, po czym można poznać że droga jest leśna lub publiczna? Leśne udostępnione dla ruchu publicznego są oznakowane, ale na tym z grubsza koniec. Definicja, że każda droga na terenie lasu jest leśną wydaje mi się być błędną, kryterium nawierzchni też, a to co podpowiada internet jest, mówiąc oględnie, niejednoznaczne.
Jak ktoś ma wąpliwości gdzie są lasy, bdl spieszy z pomocą:
wydzielenia nie muszą się pokrywać z działkami ewidencyjnymi jbc, a w tym konkretnym miejscu warto się przypatrzeć, że Trakt Annowski nie znajduje się w lesie i właśnie dlatego można nim jechać,
ale uwaga, bo czasem technicznie wchodzi w las, bo wszyscy mają wyrąbane i na upartego tam nie wolno ;]
O to mi się rozchodzi. Skąd mam wiedzieć, że dana droga jest lub nie jest publiczną? O ile las z grubsza jestem w stanie rozpoznać, o tyle zarządu nijak.
Przykład: Google Maps
W tym miejscu kończy się droga publiczna, a zaczyna leśna udostępniona (obecnie za krzakami stoi odpowiedni znak). Google Maps tutaj w prawo i w lewo prowadzą drogi, które trudno określić inaczej niż leśne (może nimi są, ale jak ja tamtędy jechałem, oznaczeń nie było).
Droga jest publiczna wtedy, gdy zostanie zakwalifikowana jako publiczna (krajowa, wojewódzka, powiatowa lub gminna) przez odpowiedniego szczebla organ administracji. W zależności od szczebla są na to rozporządzenia lub uchwały.