Aloittelija kysyy III - Key:access

Löysin OSM maplint sivuston. Ihan hyvä, heti löytyi pari itse tekemääni virhettä, jotka korjasin. Kiinnitin myös huomiota oheiseen parkkialueeseen:
http://www.openstreetmap.org/index.html?mlat=60.19604851994226&mlon=24.890543748965477&zoom=17
Sekin oli merkattu vialliseksi.
amenity=parking
access=yes
parking=private
motorcar=private

Luin access wikiä http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Key:access
Eikä minulle ihan heti auennut mitä ylläolevassa on pielessä, ellei sitten pitäisi olla
amenity=parking
access=private
motorcar=yes

tms…
kai tuossa on pyritty sanomaan kyseessä olevan yksityinen parkkialue (pitänee käydä katsomassa).

Lisätään vielä kohta:
http://www.openstreetmap.org/index.html?mlat=60.19612691409121&mlon=24.897733624741647&zoom=17

Siinä metsä-alueella ja tiellä/jalkakäytävällä on yhteinen pala (viiva kahden noden välissä). Kuinka saan ne erotettua toisistansa tai kuinka voin muuttaa “tie noden” arvoja

Maplint valittanee siitä että se tuntee vain wikistä löytyvät parking=multistorey/underground taimitäniitäolikaan.
En ole itsekään vielä keksinyt varmasti kumpi olisi Suomessa parempi tapa taloyhtiöiden pysäköintialueille (asukaspaikat), kun kulku on sallittua alueilla jotka eivät ole kotirauhan suojaamia, eli esim. (useimmilla) kerrostalojen yhteisillä alueilla. Seuraa pilkun vääntelyä: moottoriajoneuvon pysäköinti maastossa (“alue - joka ei ole tie ja jota ei ole tarkoitettu moottoriajoneuvoliikenteelle”) on sallittua vain maanomistajan luvalla - samoin yksityisellä alueella.

Huomataan myös että mikä tahansa access-tagi saa mapnikin jättämään P-symbolit pois ja (vain) access=no/private tuo osmarenderissä punaisen vinoruudutuksen alueen päälle. Emme toki tagaa renderöinnin takia mutta jos tagi pitää paikkansa voi sen lisätä (mielestäni) turhaankin, jos vaihtoehto on jopa 20 harhaanjohtavaa P-merkkiä pienehköllä alueella (näistä yksityispysäköinteihin tulee access-tagit vielä lähiaikoina): http://openstreetmap.org/?lat=60.18432&lon=24.83229&zoom=15&layers=B000FTF

access=yes
motorcar=private (toisaalta ajo yksityiselläkään alueella joka on “tarkoitettu moottoriajoneuvoliikenteelle” ei ole itsestään kiellettyä)
vai
access=private
foot=yes (saa tässä kulkea vaikka muu kulku onkin leikisti kielletty)
(bicycle=yes olisi yleensä myös totta)

Päällekkäisten kohteiden valinta on/oli kai huonosti dokumentoitu ainakin JOSMin englanninkielisissä ohjeissa: hiiren keskinapilla saa esiin kursorin alla olevien kohteiden listan. Keskinappi alas, ctrl pohjaan, keskinappi ylös, klikataan listasta haluttu karttakohde ja päästetään ctrl ylös. Tämän yhdistäminen valinnan laajentamiseen (ts. shift:n kanssa valintaan) ei tunnu onnistuvan ja aiheuttaa joskus ylimääräistä vaivaa).

Minun mielipide noiden parkkipaikkojen taggauksen suhteen on se, että kun joku etsii kartasta parkkialuetta, hän etsii aluetta johon hän voi autonsa jättää. Jos sitten katsoo yhden, ajaa sinne ja siellä lukeekin, että kielletty kaikilta paitsi asukkailta, niin kyllähän se ottaa päähän ja kartalla olleen P-tiedon arvo on nolla.
Toisaalta, jos on asukas, niin parkkipaikan varmasti tietää ja löytää ilman karttaa tai kartalla olevaa merkkiä.

Tuon perusteella en ole piirtänyt yksityisiä parkkialueita amenity=parking taggauksella. Toki en niitä muutenkaan ole pahemmin piirtänyt, kun vasta olen aloitellut OSMaamisen. Ehkä tuo access=private voisi olla hyvä ratkaisu, koska silloin alue ei näy parkkialueena mapnikissa ja osmarenderkin ilmaisee ettei se ole kaikkien käytettävissä.

Tästä ehkä pitäisi laittaa selvennystä wikiin tms.