Користувач Alex Khimich вже досить довгий час мапить з порушенням правил. А саме, “шпаклює” все не залишаючи вільного місця прикріплюючи дороги до полігонів, а також зовсім не вміє використовувати мультиполігони (мапить полігони один поверх інших - іноді доходячи до того, що 4 полігони накладаються один на одного). Але останній його мапінг уже переходить всякі межі. Він видаляє/модифікує ПРАВИЛЬНО замаплені об’єкти, а замість них робить все по своєму - зліплюючи все до купи. Пару редагувань я ревертнув - він знову все переробив. Все ж не хотілося б починати війну редагувань. Писати у ПП не бачу сенсу - людина непробивна (у обговоренні до ченджсетів йому вже не раз вказували на помилки).
Р. S. На мої скарги пару місяців тому ДВГ ніяк не відреагувало.
https://www.openstreetmap.org/changeset/159753872#map=12/49.1585/29.3197
https://www.openstreetmap.org/changeset/159859968#map=12/49.1585/29.3334
https://www.openstreetmap.org/changeset/156794109#map=13/48.86771/29.65828
Написав йому повідомлення, подивимось на реакцію.
Писати у ПП не бачу сенсу - людина непробивна (у обговоренні до ченджсетів йому вже не раз вказували на помилки).
Дивно, в ченджсетах за останні півроку я не бачу жодного коментаря. Чи насправді з користувачем намагалися зв’язатися?
не вміє використовувати мультиполігони (мапить полігони один поверх інших - іноді доходячи до того, що 4 полігони накладаються один на одного).
Користувач використовує редактор iD. Наскільки я пам’ятаю, там з мультиполігонами не дуже.
Дивно, в ченджсетах за останні півроку я не бачу жодного коментаря. Чи насправді з користувачем намагалися зв’язатися?
Ні, з користувачем я не намагався зв’язатися так, як за 4 роки більш авторитетніші мапери не змогли йому щось довести.
- Коментар від Alex Khimich майже 4 роки тому
Вітатись батьки вчили? Я мошканською мовою з тобою принципово розмовляти не буду. Якщо ти вважаєш, що це твої карти — вйо за порєбрік там обводь Мухосранськ. Є технічна можливість з’єднувати, є логіка апроксимації карт немає прямої заборони на такі дії - значить дозволено. Щось не подобається, пиши скарги і не пизди до мене російською на українських картах, відповідати я тобі на мошканську мову не буду.
Користувач використовує редактор iD. Наскільки я пам’ятаю, там з мультиполігонами не дуже.
Так, але це не повинно бути виправданням для користувача, який активно мапить з 2019 року. Я також маплю в ID, але вже давно знаю як їх використовувати.
В OSM є лише 4 правила: Truthful, Legal, Verifiable та Relevant. How We Map - OpenStreetMap Wiki. Що саме та де саме він щось з цього порушив?
Якщо є якісь порушення угод спільнот (локальних, загальних) чи позначення об’єктів не за описом тегів чи типів об’єктів у wiki — треба конкретика. Що саме, де саме, яка суперечка з описами у wiki чи з угодами.
Способи боротьби з вандалізмом (та опис, що саме вважається вандалізмом) перелічені у цієї статті: Vandalism - OpenStreetMap Wiki.
Якщо ви подаєте скаргу та сподіваєтесь на позитивне рішення — варто додати приклад/и об’єкту/ів, яка саме проблема, чому це вандалізм — розбіжності з описами на wiki (перш за все з english версією, якщо це не локальна угода). Якщо DWG на це не реагує — тоді можна написати сюди з конкретикою щодо ваших дій
Порушив:
OSMВікі Uk:Relation:multipolygon
Вибачайте, на українській немає
Как избежать ошибок топологии
Примеры верного и неверного изображения ситуации, в которой многие склонны к повторному использованию полилиний линейных объектов для построения мультиполигона границы площадного объекта.
Используя линии для создания мультиполигонов, необходимо обращать внимание на топологический смысл создаваемых объектов и возможные проблемы, которые с этим связаны.
Так, при использовании линии, обозначающей линейный объект с ненулевой шириной (дорогу, реку), для формирования мультиполигона площадного объекта (леса, например), возникает топологическое противоречие. Контур площадного объекта, фактически, перекрывает половину ширины линейного объекта, поскольку линия, обозначающая его ось, проводится по центру. Не следует понимать эту ситуацию так, что раз у линейного объекта предполагается ненулевая или указана в явном виде ширина, значит контур площадного объекта в такой ситуации автоматически отодвигается от оси. Теоретически, действительно, такой случай возможно учесть при обработке данных, но в существующей практике такой случай не учитывается. То, что при рендеринге карты дороги и реки всегда рисуются некой толщины и перекрывают полигоны землепользования, является просто эффектом рендеринга, но не означает, что во всех остальных задачах (например - при подсчете площадей разных типов землепользования) эта топологическая ошибка не имеет значения, либо как-то корректно обрабатывается.
Вывод: не используйте линии, которыми обозначены линейные объекты ненулевой ширины в составе мультиполигонов площадных объектов.
Де порушив:
(як мінімум)
(видалив сг угіддя і ряд дерев, посклеював дороги до полігонів і з більш деталізованого мапінгу зробив сильно умовний)
(видалив ряди дерев, посклеював дороги до полігонів і з більш деталізованого мапінгу зробив сильно умовний)
Я б не назвав це вандалізмом, але клеїти житлові зони до доріг це не правильно. Ось цитата з Tag:landuse=residential
Separation from roads
It is acceptable to map landuse to stop at the boundary of roads, and it is also acceptable for landuse to overlap road area on roads where the right of way is not significant enough to warrant a break in the landuse area.
It is strongly discouraged to glue landuse to road lines. Glued landuse makes the data much harder to work with. It is better to have the landuse boundary stop at the edge of the road, the edge of right of way, or overlap the road completely.
Переклад:
Відокремлення від доріг
Прийнятно позначати межі землекористування так, щоб вони закінчувалися на кордоні доріг. Також допустимо, щоб межі землекористування перекривали територію дороги в тих випадках, коли право на користування дорогою не є достатньо значущим, щоб виправдовувати розрив у зоні землекористування.
Наполегливо не рекомендується «приклеювати» зони землекористування до ліній доріг. Таке «приклеювання» значно ускладнює роботу з даними. Краще, щоб межа використання землі зупинялася на краю дороги, краю права на користування дорогою або повністю перекривала дорогу.
Ось як маплю житлові зони я:
Зазвичай вдається обійтися без жодного мультиполігона.
Також ніде не читав що, наприклад, потрібно позначати житлову зону одного населеного пункта як один мультиполігон із менших ліній-полігонів що є його членами з роллю outer
.
Я називаю вандалізмом НЕ те, що він приклеює всі полігони (не лише житлові зони) до доріг, а те що він ВИДАЛЯЄ ті об’єкти, що не приклеєні, а замість них мапить нові приклеєні!
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Vandalism#Vandalism_and_other_types_of_bad_editing
These include:
- Copyright infringement
- Disputes within the OpenStreetMap database (edit wars)
- Disputes on the wiki
- Inappropriate use of Bots
- Persistent disruptive behaviour
- Spamming
- Purposeful removal or degradation of data that are known to be correct
- Deliberate adding incorrect data
- Undiscussed imports.
- insulting or contentless notes
- repeatedly opening notes that were validly closed
Simple mistakes and editing errors are not vandalism, although some may need to be reverted.
Це не вандалізм, це “Simple mistakes”. В будь-якому випадку потрібен діалог з учасником
Це лише порада, це не правило. Ба більше це погляд декількох учасників, який не затверджений як proposal або угода. Відсутність цієї інформації в english-версії цього типу об’єктів говорить саме про це. Є порада у Tag:landuse=residential, однак якщо ви вивчіте історію додавання цього пункту, ви побачите незавершену дискусію без будь-якого конкретного рішення спільноти щодо всіх полігонів і всіх мультиполігонів.
Ви можете порадити учаснику щось робити, посилаючись на ту чи іншу пораду у wiki, або агитувати робити правки та об’єкти більш коректно та якісно. Якщо ні — ви можете зробити це самостійно, тобто зробити об’єкти максимально якісно, а потім, якщо будуть зміни, які погіршують ці об’єкти, та нічого нового не додають — відміняти ці правки посилаючись на відповідні поради щодо цих об’єктів та іх позначення на wiki.
Це не “Simple mistakes” це “Purposeful removal or degradation of data that are known to be correct”
Ви не вели діалог з учасником, ви не можете знати достеменно:
- цілеспрямовані були його дії чи ні;
- чи знає він, що його правки тих чи інших об’єктів некоректні, чи ні
Дії його цілеспрамовані, бо це далеко не перші випадки.
Написав йому повідомлення, але ймовірність того, що вийде конструктивний діалог вкрай мала. У коментарях до його ченджсетів він вів себе зухвало та не прислухався до слів більш авторитетніших користувачів.
Користувач відписався, досить достеменно. Я поки що не бачу критичної проблеми. Направив його сюди. Прохання до всіх учасників дискусії допомогти людині розібратися, бажано без зайвих емоцій.
Конструктивного діалогу з тобою не вийде, бо ти назвав мене вандалом, внесок “шпаклюванням” а отже весь простір для діалогів вичерпано. Я навіть не хочу вступати в диспут з такою людиною. Хіба що після вибачень. Навчишся з людьми розмовляти, може тоді. Терпіти хамство не буду. Прохання пости не видаляти, а то виходить, що він мене може обзивати вандалом, а я його ні, завдяки доблесним і вчасним діям “адміністраторів”.
Привіт, @Alex_Khimich!
Чому ви використовуєте мультиполігони там, де це здається зайвим? Також цікаво, для чого ви приєднуєте лінії землекористування до ліній доріг? Запитую, бо вважаю, що такі дані буде складніше редагувати іншим маперам після вас.
Можливо, було б простіше:
- Використовувати звичайні полігони (замкнені лінії).
- Не з’єднувати полігони один з одним там де немає такої необхідності
- Не зʼєднувати полігони з лініями доріг, адже межі територій, зазвичай, закінчуються на обочині дороги, або за кілька метрів від обочини (див. фото кадастрової мапи)
Покажете де я назвав Вас вандалом - зразу вибачусь!
Як на мене то проблема того, що багато учасників приклеюють полігони до лінійних об’єктів виникає через те що в редакторі iD/Rapid це дуже просто зробити. От до прикладу я взяв точку будівлі і приєднав її до дороги одним рухом мишки. Тому я б пропонував не вирішувати наслідки і сперечатися з кожним користувачем, хто так робить, а переконати розробників iD що було б добре ускладнити склеювання різнотипових об’єктів. До прикладу, учасник хоче таке зробити, а йому вискакує повідомлення з підтвердженням “Ви дійсно хочете таке зробити?”