Alejki parkowe

Cześć

Mam pytanie, czy da się oznaczyć jakoś inaczej alejki parkowe niż footway? Głównie chodzi mi o aspekt cyklistów. Przynajmniej w Krakowie zgodnie z regulaminem parkingów z alejek mogą korzystać rowerzyści. I co prawda mógł bym oznaczyć to jako highway=footway + bicycle=yes, co jednak zepsuje mi statystykę chodników z dopuszczonym ruchem rowerów C16+T22

Ma ktoś pomysł jak oznaczyć takie alejki w parku?

PS. sidewalk to taki chodnik przy jezdni?

Parkingowe czy parkowe?

EDIT:
Przy rowerowych można użyć highway=path.

Jak myślisz taki zestaw by starczył?

highway=path
foot=yes
bicycle=yes
segregated=no
surface=asphalt

Ps. Jak rozumiecie znaczenie access=designated? Chodzi o to iż tam są wyznaczone jakieś dodatkowe “szlaki” np dla rowerzystów?

Dla mnie wygląda OK. Można jeszcze określić dostęp lub jego brak dla innych pojazdów.

access=designated oznacza jakiś specyficzny dostęp (kombinację taką może zawierać np. parking dla inwalidy) i do takiej ścieżki w sumie też może być dodane (może nawet zamiast określać brak dostępu dla innych pojazdów). Nie oznacza on jednak, że jest tam dodatkowy szlak rowerowy.

Jeśli się mylę, proszę bardziej rowerowych osmowiczów o poprawki.

Raczej mnie, designated określa zalecany środek poruszania się po danym ciągu. I według tego alejki parkowe powinny być oznaczone foot=designated + bicycle=yes + “all=no”

Z tym, że pytałeś o access=designated!