Tylko który skasować, jeśli jeden hydrant ma diameter=100 a drugi diameter=80? Hm?
Ok Marek…przejrze centrum validatorem
A przypadkiem nie jest tak, że te hydranty mają po dwa przyłącza: 80 i 100mm? Widziałem takie hydranty.
Jak sa dwa róze to nie tykam. Niech chlopaki na miejscu obejrza.
Wróciłem nareszcie w domu.
Poczytałem posty dzięki, że jesteście zemną, nawet jak mnie nie ma, dziś chyba 7 dzień jak się nie mylę.
Dzięki nawet nie chce myśleć gdzie pędzicie.
Kliknę jeszcze na naszym „dziecku” z dwa razy i …
Nawet nie myślę o najbliższym czasie, cieszę się z tego co jest, a będzie lepiej co tu kryć.
PS. Wytrzymujecie jeszcze zemną ???
Ojej były pytania z mojej branży.
Jak są hydranty w „ miksie” obok siebie jeden 100, a drugi 80, przyjmujemy 80 pewnie nie zauważyłem, że żle to ktoś wprowadził z bo to już moja wina i przeleciało.
Poprawcie proszę pomoże mi to.
No i druga rzecz ja nie wszystko wiedziałem na początku to wiąże się z pierwszym postem na tym forum i jak zauważycie hydrant stojący pillar na drodze to skorygujcie go delikatnie.
Na drodze mogą być jedynie hydranty podzieme undenground, bo tak też się je lokalizuje.
Wiesz,
ludzie tacy jak Ty ratuja ludzkie zycie i dobytek.
A Tobie sie jeszcze chce za frajer w wolnym czasie robic cos dla innych.
Trudno tu nie wspomóc
Panie Marku
Polska to wolny kraj i pozwoli Pan, że sam będę decydował co robię z wolnym czasem.
A kto pozna społeczność OSM ma „przerąbane” jak ja.
Ja tu napisałem Jacek przyjmie każdą pomoc.
Dzięki:)
No i do przodu, kto może kto ma czas kto ma ochotę, każdy klik się liczy.
Ja nie zabraniam, ja podziwiam to!
A co do przerąbania: każdy ma gdzieś w jakis sposób przerąbane.
Wracając do tematu:
Jak kolega Dotevo zwrócił uwagę,akcja Wieluń doprowadziła do znacznego zwiększenia się dziennej liczby aktywnych mapowiczów w Polsce.
Trudno uznac to za przypadek. Statystyki są jednoznaczne.
Takiej akcji jeszcze w Polsce nie mieliśmy.
Dobrze by było mieć jakiś mail kontaktowy dla osób chcących dalej w Wieluniu i okolicy koordynować działalność.
To praktyka stosowana z powodzeniem na Zachodzie.
Witam wszystkich. Dzień dobry
Będę musiał iść za chwilę do pracy, nie dlatego, że ktoś dzwonił w nocy, właśnie NIK nie dzwonił, chłopaki robią swoje ja to wiem. Ale dlatego, że po prostu ja tam muszę być.
I nie wiem gdzie będę dziś potrzebny. Może zaraz Wrócę. To tyle.
Więc do rzeczy.
Strategia na następny tydzień.
Rysujemy to już wiecie nikomu tego tłumaczyć nie trzeba, nie wynika to również ze złej woli żadnego z urzędów na terenie powiatu jest dobra wola współpracy z OSM o tym Was zapewniam, jednak są pewne zasady proceduralne obwarowane prawem, które zanim przebrnę to to potrwa to raz, po drugie fajną było by sprawą, aby Mapę Wieluń stworzyło jak najwięcej ludzi z pasją, pasją taką jaką mają ludzie z którymi na co dzień współpracuję, zamknę to jednym słowem Strażak.
Bo to przekłada się w dwie strony nie ma znaczenia czy to Społeczność OSM, czy Strażak mamy jeden fajny cel robić coś dla innych, tak od serca od siebie bezinteresownie.
Powiem więcej ja do swojego zespołu zaprosiłem ludzi z zewnątrz czy pracują nie wiem, bo po co tak po prostu.
Teraz strategia.
Chcę tak, kto dopieści detale w mieście micro…. coś tam, to ważne. Ja robię na razie tylko proste rzeczy i hydranty.
Wchodzimy w powiat małe miejscowości jest tak:
- Trzeb zrobić tabelę wykaz wszystkich miejscowości w powiecie i wystawić ją na serwer , ja niestety nie mam takich możliwości sprzętowych. Znakiem X w tabeli będziemy znaczyć co już zrobione mamy na gotowo. Jakoś to trzeba zrobić, aby ten link był widoczny dla wszystkich sam nie wiem jak i czy to możliwe.
- Proszę, aby jak ktoś zacznie miejscowość zrobił ją do końca, to usprawni naszą pracę jeżeli to możliwe.
- Kto zajmie się lasami, brakuje nr oddziałów w lesie i komunikacj (dróg pożarowych) i takich tam sami Wiecie, to dla nas ważna informacja na mapie.
Niektórzy chcą tylko pomóc tak normalnie, a nie chcą brać udziału w forum, ja to szanuję dlatego ta tabela, albo mają tylko chwilę i zrobią coś tam, osoba która zamyka miejscowość stawia „X” w tabeli.
Zapraszam, kto ma ochotę chwilkę wolnego, każdy klik się liczy.
PS. Nie wiem czy łamię tu jakieś zasady, ale muszę tym jakoś pokierować to wiem, nie ma lepszego pomysłu, jak coś nie tak proszę powiedzieć.
Wytargałem z bazy wszystkie miejscowości w powiecie i założyłem PiratePad-a
Tak generalnie to tutaj kazdy robi, na co ma ochote a niekiedy mozna ludzi do czegos zainteresowac jesli widza w tym sens.
Ja moge mówic jedynie za siebie osobiscie:
Widze sens zrobienia pokazowego modelu.
Pokazowego w tym sensie ze:
A. Widac co moze zrobic spolecznosc jak sie skrzyknie. Tzn. duzo i szybko.
B. I oczywiste jest, ze model bedzie bardziej szczególowy niz “srednia krajowa” czyli bedzie mógl byc uzywany do róznych demonstracji i testowania róznch rozwiazan ( 3D, Indoor,…).
To sie nie uda, jesli nie powstanie na miejscu grupa ludzi chcacych ten model ulepszac.
A naszym jako spolecznosci “zadaniem” jest pomóc Wam nauczyc sie mapowania.
W kazdym razie ciesze sie, ze pomoglo i pomaga do tej pory az tyle osób.
To nie dlatego, ze ktos cos kazal,tylko dlatego, ze ludzie widza tego sens.
Dzięki jedndrusik za bazę miejscowości. Pewnie będzie nam łatwiej.
Spokojnie po całości będzie się wypełniać w to nie wątpię. Witam też na naszej akcji osoby, które dołączają, fajnie że jesteście.
Na mapie co tu mówić ….
Strażacy “dotykają” jej poprzez aplikację strażakOSM na komórce czy tablecie. Dzięki Wam będą też swobodnie poruszać się w terenie bo większość z Strażaków tak właśnie będzie wykorzystywało mapę. To jak w mapie cyforwej jedno z wielu zastosowań i to jest zadarmo (nic za to nie płacisz) no nie do końca bo to praca wielu ludzi, a to bezczenne.
Ale mapa nie jest adresowana do strażaków i nie jest dla strażaków mapa jest dla Ciebie dla Mnie dla Nas wszystkich i to jest to co łączy społecznność OSM to proste. My będziemy korsytać zaledwie z jakiejś jej częsci Ty możesz z innej z jakiej sam zdecydujesz.
Nie wiem czy społecznoć OSM wiedziała co dla Was było oczywiste, to dla nas już nie, nie wiedzieliśmy banalnej rzeczy Mapę trzeba po prostu narysować to proste.
No wiec zróbmy to.
Kto z mieszkańców Wielunia powiatu wieluńskiego jeżeli ma ochotę być autorem Mapy Wieluń wie gdzie mnie szukać. Może jego udział być symboliczny jedna kreska trzy domki. Zrób to z serca dla Nas dla naszych dzieci …… (nauka trwa 10 minut i możesz rysować) Może ktoś chce być też taki jak społeczność - zapraszam.
Albo po prostu usiądź cichutko w kąciku i patrz co robi społeczność .
Mapa jest w budowie, kto się zna umie ocenić wartość tej mapy.
Zapraszam wszystkich.
PS. Będę teraz w każdym poscie pisał co możemy robić z ta mapą. Żeby każdy wiedział co tu się dzieje. My mamy to szczęście, że to właśnie tu, ale dotyczy to wszyskich bezwzględu gdzie mieszkają i skąd pochodzą.
Mapę OSM strażacy mogą wykorzystywać nie tylko za pomocą aplikacji strażakOSM.
U nas wykorzystujemy nawigację OsmAnd z warstwą firehydrant w wersji darmowej. Z aktualizacji na aktualizacje jest coraz lepsza.
Tym bardziej, że mozna jej używać offline - co w terenie może się bardzo przydać.
A po godzinach używam OSMTracker for Android do zbierania danych.
Ja swoje hydranty na tej aplikacji zbierałem, zanim sq9nit udostepnił nam na spotkaniu informacyjnym apkę Dotevo.
Może się przydać jak już wyczerpiesz wszystkie hydranty i zaczniesz zbierać takie dane jak ławki w parku :).
Dzięki OSM mamy również w komendzie aktualną mapę operacyjną powiatu i to w skali, której wczesniej nie mieliśmy.
PS. Dodałem kilka budyneczków - np. wioseczka Brzeziny
jachhu,
a chcieli byście mieć taką mapkę operacyjną:
http://map.f4-group.com/#lat=49.5459934&lon=11.0288144&zoom=18&ui.showMenuPage=true&ui.discoveryOpen=false&menuPage.type=search&menuPage.id=Tennenlohe&camera.theta=53.308&camera.phi=13.751
Warto pisać jak można zobaczyć.
Tak nawet lepiej pokażcie coś jeszcze.
Będzie jakiś przerywnik w robocie.
PS. Ja mapę z hydrantami już widziałem to już było i wiem ile brakuje ……
Ale tą bazę możesz wykorzystać dla swoich potrzeb np. konserwator na mapę może nanosić , który hydrant jest niesprawny dodawać nowe w zamian za to strażak zobaczy to w akcji na telefonie czy na monitorze komputera
Czy może ktoś ze społeczności wyedytować symulacje sprawny niesprawny hydrant taką mapę hydrantów. Jak to usprawni działania ratownicze - hydrant nie działa po co tam iść. Taką mapę może mieć każdy zakład firma, fabryka bez licencji na „legalu” dla swoich potrzeb od razu informując innych. Nikt nam tego nie zabierze bo to będzie nasze bo my to tam wprowadziliśmy i jesteśmy tego jednocześnie autorami to proste.
Proszę społeczność może coś dla każdego z nas normalnego człowieka.
Tu brak paru domków:
Ktoś zaszalał i pozaznaczał przystanki autobusowe jako dworce…
Dzieki dzmper!
Zmieniłeś już?
Takie rzeczy sąnieuniknionejeśli działamy z ekipą która jest na starcie.
W każdymrazie super, że przystanki już są.
Zastanawiam się, czy nie używać tego topicu do podawania różnych informacji dla nowicjuszy tak, aby nie musieli szukać.
Jeśli ktoś używa P2, to te symbole są obok siebie i trudno rozróżnić…