Akcja mapowania autostrad, dróg ekspresowych i primary w Polsce.

Rozmawialiśmy na spotkaniu stowarzyszenia o sensowności mapowania w.w. klas dróg o bardzo wysokiej precyzji.
Celem takiego projektu było by kompletne pokrycie dróg atrybutami umożliwiającymi precyzyjną nawigację po pasach jezdni zaś docelowo również wysoce autonomiczną jazdę.

Tagging składa się z dobrze znanych elementów:

• area:highway
    • lanes
    • turn:lanes

jak również z dwóch elementów które dostarczyć nam może chmura:

• kątu nachylenia poprzecznego powierzchni jezdni
    • tagu incline dla danego odcinka drogi

Jeśli to się nam uda, to będziemy mieli najlepszą mapę OSM na świecie dla dróg.

W przeciągu najbliższych tygodni dopniemy specyfikację, zwłaszcza obszarów skrzyżowań, jednak już teraz chciałbym zachęcić wszystkich z Was do rozpoczęcia mapowania samych area:highway

Pomysł dobry ale:

po pierwsze - spójna prosto wytłumaczona specyfikacja sam mam problemy jak pewne elementy “malować”;

po drugie - sprawa odświeżania danych na warstwie osmapa.pl/w/area

• tam ostatnio coś dziwnego się dzieje lub w bazie albo na łączach po miedzy bazą a danymi wyświetlanymi na mapie - część po edycji nie pojawia się lub nie zmienia swego wyglądu po usunięciu/naprawieniu błędu; ostatnio raz po rza pojawiają się pasy przejścia dla pieszych na drugi dzień ich nie ma. nie wiem czy to wina mojego laptoka czy komunikacji pomiędzy mną a stroną ale wygląda to od pewnego czasu dość dziwnie.

• lanes i turn:lanes - osobiście staram się uzupełniać (choćby na informacje które potrafi coraz lepiej przedstawiać darmowa Earth Magic Navigation - wyświetlanie pasów ruchu);

kąty nachylenia poprzecznego - spotkałem się z taką informacją w projektach wykonawczych remontowanych/przebudowywanych w kraju. Jak je w takim razie i gdzie zapisywać a wiadomo że czasami biegnią one co kilkaset metrów w inną stronę jezdni:; raz z pólnocnej na południową, raz na odwrót a raz w oba kierunki od środka jezdni - to te szare trójkąty z opisem 2% ; 3%?:

Tak wiem nie jest to autostrada ale jest to przykład umiejscowienia danej.

1. TAK, zabieramy się za to na dniach. Specyfikacja a:h jednak jako taka dla autostrad jest bezproblemowa.
  2. Pisałem do kolegi który to stworzył ale jest problem z komunikacją. Nie odpowiada. Być może trzeba będzie ten projekt zdublować i postawić na nowy serwer. Bardzo chciał bym tego uniknąć jakkolwiek nowy serwer bardzo by się przydał.
  3. Tak trzymać!
  4. Tu powstanie jednoznaczna specyfikacja taggingu.

Serdeczne pozdrowienia!
Marek