Addr:unit ja HSL reittiopas kartta

HSL:n reittioppaan kartta ei näköjään näytä laisinkaan addr:unit -arvoa rakennuksessa toisin kuin OSMin perus-kartta, esim. tämä paikka, jossa siis rakennukset 7 A, 7 B ja 7 C kaikilla on addr:housenumber=7 ja addr:unit on tuo kirjain A/B/C: https://www.openstreetmap.org/?mlat=60.25504&mlon=24.84276#map=19/60.25504/24.84276&layers=N (esimerkki on vähän huono kun tuossa on hyvin tuoreita muutoksia, joten HSL kartta ei ehkä päivittynyt tuolta osin, mutta sama ongelma on kyllä mielestäni muuallakin).

Tästä addr:unit käytöstä oli jokunen vuosi sitten näköjään täällä foorumilla keskustelua ja ainakin sillloin käsittääkseni suositeltiin tuota addr:unit käyttöä. Itse olin aikaisemmin käyttänyt addr:housenumber=“7 A” -tyyliä osoitteissa, eli kirjain tuli suoraan numeron perään, jos rakennus siis erillinen, mutta kyllä tämä addr:unit käyttäminen on mielestäni parempi datan näkökulmasta.

Onko tietoa, tuleeko HSL:n karttaan mitään korjauksia, että tuo addr:unit tulisi näkyville? Vaikeuttaahan tuo aika paljon osoitteen hahmottamista kartalla, jos rakennuksen kirjainta ei näy.

Tästä olisi varmaan ihan hyvä kirjoittaa myös osmin suomenkieliseen wikiin joku ohje suomalaisten osoitteiden merkkaamiseen, eli miten merkata erilliset rakennukset, joilla on kirjain perässä ja miten merkata kerrostalojen raput jne., vai onkohan tällaista ohjetta vielä olemassa?

Pahoittelut, vastaan taas näköjään ensimmäisenä. HSL:n kartassa noita addr:unit -arvoja ei tosiaan näy, mutta osoitehaku löytää kyllä näköjään oikean rapun, myös tuolla addr:unit -merkinnällä ja rapun tarkkuudella. Reittioppaan karttaa päivitetään ilmeisesti hitaanlaisesti, ja noita linkkaamiasi osoitteita Reittiopas ei vielä löydä. Mutta esim tällä palstalla aiemmin esimerkkinä käyttämäni Meritullinkatu 13 C:n Reittiopas löytää rapunkin tarkkuudella oikein, kun laittaa osoitteen hakukenttään (siis esim. näin).

Muuten olisi tietysti hauska kuulla, onko HSL:llä mitää toiveita osoiteiden tagaamisen suhteen.

Jotain tämäntyyppisiä ohjeita itse kaipaisin, näin siis itse toimin osoitteiden merkkaamisessa näissä kolmessa tyypillisessä tapauksessa:

  • Omakotitalo, jonka osoitteessa pelkkä numero. Esimerkki: “Kirkkokatu 1”. Rakennukseen tagit: addr:street=Kirkkokatu, addr:housenumber=1
  • Kerrostalo, jonka osoitteessa pelkkä numero ja saman rakennuksen sisällä useita rappuja. Esimerkki “Kirkkokatu 2”, talon sisällä useita rappuja ja huoneistoja esim. Kirkkokatu 2 A 10, Kirkkokatu 2 B 20. Rakennukseen tagit addr:street=Kirkkokatu, addr:housenumber=2. Kerrostalon rappujen sisäänkäynneille nodet, joille seuraavat tagit, rappu A: entrance=main, addr:street=Kirkkokatu, addr:housenumber=2, addr:unit=A, ref=A, rappu B: entrance=main, addr:street=Kirkkokatu, addr:housenumber=2, addr:unit=B, ref=B
  • Kerrostalo, jonka osoitteessa sekä numero, että kirjain, saman rakennuksen sisällä vain yksi rappu. Esimerkki “Kirkkokatu 3 C”, talon sisällä useita huoneistoja esim. Kirkkokatu 3 C 5, Kirkkokatu 3 C 6. Rakennukseen tagit addr:street=Kirkkokatu, addr:housenumber=3, addr:unit=C. Kerrostalon pääsisäänkäynnille node tageilla: entrance=main, ref=C

Näiden lisäksi sitten on varmaan jotain spesiaali-tapauksia kuten omakotitalo, jonka osoite tyyliin “Kadunnimi 1b” jne. Mutta ei näitä erilaisia tapauksia varmaan nyt paljoa yli kymmentä ole? Eli aika helposti voisi kirjoittaa näistä kaikista tapauksista ohjeet wikiin.

Itse asiassa nyt kun tarkemmin tätä tutkin niin itse olen ehkä sittenkin toista mieltä miten nämä kannattaisi tägätä. Aika monella sovelluksella on ongelmia noiden addr:unit kanssa. Esim. suosittu OsmAnd ei niitä addr:unit näytä, tästä on ollut issue jo pari vuotta: https://github.com/osmandapp/Osmand/issues/7264 , asialle ei ole tehty mitään vaan kommentoitu "This is really strange / mapping and rendering. Cause they are separate buildings usually in many countries units are part of housenumber in that case. ", joka on sinänsä ihan validi pointti.

Lisäksi JOSMissa jos laitat rakennukseen addr:unit, siihen renderöityy vain tuo unit, ja rakennuksen numero jää JOSMissa piiloon. Ja sitten on myös tuo HSL:n reittiopas. Toki näitä voi pitää sovellusten ongelmina ja ne pitäisi korjata siellä, mutta onkohan tämä addr:unit nyt sitten tarpeeksi vakiintunut, jotta sitä kannattaa käyttää. Kun edes OSMin oma osoitehaku ei tuo löytä tätä rakennusta, jos laitat osoitehakuun rakennuksen osoitteen “Helmikuja 2 A”: https://www.openstreetmap.org/way/232920706, rakennuksen osoitehan ei ole “Helmikuja 2”, jolla se toki löytyy vaan “Helmikuja 2 A”.

Pitäisiköhän tätä add:unit käyttää vain kerrostaloissa rappujen sisäänkäynneissä, eli kerrostalot, joissa on useita rappuja saman rakennuksen sisällä, ja ei ollenkaan kerrostaloissa, jotka ovat erillisiä rakennuksia (esim. Kirkkokatu 3 A ja Kirkkokatu 3 B, jotka eri rakennuksia)? Tuo proposal https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/addr_keys_(2011-04) ja wikin ohjeet eivät kovin selkeitä tämän osalta ole.

Mo!

Veikkaa, että houtari kommentoi tuolta HSL:n suunnasta, kunhan palautuu taas Pohjolan metsistä :wink:

Suomalainen osoitejärjestelmä on suhteellisen sekainen, joten ihan yksinkertaista vastausta ei ole mahdollista antaa. Osoitteiden osalta viranomaiset varmaan saavat paremmat (?) ohjeistukset valmiiksi muutaman vuoden päästä (tullee varmaan ensin laki ja sitten sen implementointi…)

Sillä välillä voi tietysti koettaa saada jonkinlaisen ohjeistuksen kuntoon. Erilaisia osoitetyyppejä voi tietysti katsoa DVV:n aineistoista esimerkkejä ja sen perusteella kirjailla ohjetta Wikiin.

P

Tietämykseni mukaan Suomessa pääsääntöisesti osoitteissa käytetään muutamia periaatteita. Lähteenä näihin on lähipiiristä löytyvä arkkitehti, joka joutuu näiden kanssa puljaamaan useasti.

  • Tonttien osoitteet kirjoitetaan pienellä kirjaimella suoraan numeron perään. Esim. Osoitekatu 2a, Osoitekatu 2b.
  • Samalla tontilla sijaitsevien rakennusten osoitteissa numeron jälkeen välilyönti ja kirjain isolla. Esim. Osoitekatu 3 A, Osoitekatu 3 B.
  • Jos sitten lohkotaan tontti ja sille sijoitetaan useampi rakennus, yhdistetään kaksi ylempää sääntöä ja osoite näyttää esim. tältä: Osoitekatu 4a A, Osoitekatu 4a B, jne.

Mitä nyt pääkaupunkiseudun dataa on tullut silmäiltyä, niin vaikuttaisi siltä, että addr:housenumber viittaa yleensä tontin osoitteen numeroon. Se, miten yksittäinen tontin rakennus on merkitty, vaihtelee, mutta wikistä tulkitsemalla tähän voisi käyttää tuota addr:unit, merkintää. Viimeisin esimerkkini olisi siis addr:housenumber=4a ja addr:unit=B. Mutta datasta löytyy todella paljon kirjavia merkintätapoja. Tällä viestilläni halusin lähinnä tuoda esiin tuota virallista linjaa tonttien ja talojen erittelyssä.

Ja mainittakoon vielä, että nämä ovat ilmeisesti rekisterien merkintätapoja (esim. rakennusvirasto). Se, miten osoitteet on merkattu maastossa onkin sitten aivan oma juttunsa, erityisesti noiden välilyöntien sijaintien ja kirjainkokojen suhteen.

Mo!

Joo, on periaatteita ja ohjeistuksia, mutta niitä on kussakin kunnassa sovellettu parhaan mukaan (kunnallinen itsehallinto :roll_eyes:)

Jos haluaa tarkemmin katsoa, että minkälaisia osoitteita Suomessa on rakennuksille, niin voi ladata DVV:n aineiston täältä: https://www.avoindata.fi/data/dataset/rakennusten-osoitetiedot-koko-suomi

QGIS:llä voi helposti katsoa, että kuinka paljon on saatu Suomen rajojen ulkopuolelle uusia rakennuksia. Uudeltamaalta oli yksi saatu tuonne Karjalan kannakselle, ehkä on vähän vanhaa tietoa (not :wink:

P

Terve!

Posikille ensinnäkin tiedoksi. Pohjoisessa ollaan edelleen, mutta kommentoidaan nyt kun koneen äärelle kuitenkin päästiin. :slight_smile:

Kuten mvestola toteaa niin ns. osoitetarkenne (osuus joka tulee osoitenumeron jälkeen) puuttuu tällä hetkellä HSL:n taustakartalta (reittioppaasta ja pysäkkijulisteista). Tämä on asia josta on ollut meillä jo puhettakin ja asiasta on laadittu tikettikin, mutta vielä tämä ei ole johtanut käytännön toimenpiteisiin. Toinen hieman aiheeseen liittyvä kartan luettavuutta parantava ehdotus liittyy siihen että esim. kauppakeskuksien kohdalla ei esitettäisi ihan jokaisen POI-pisteen/kaupan osoitenumeroa. Sielläkin tulee siis turhaa toistoa.

addr:unit -käyttöä taisin itsekin jo joku vuosi taaksepäin osoitetarkenteille suositella siitä syystä että se on wikin dokumentoinnin mukaan oikea paikka merkitä osoitetarkenne ja tuki addr:unit-arvolle osoitehakuun oli Digitransit-pohjaisille reittioppaille juuri tuolloin tulossa tuotantoon. Sitä ennen meidän osoitehaku tunnisti vain sen mitä löytyi addr:street- & addr:housenumber-kentistä.

Täällä on jo todettu että käytäntö osoitteiden merkitsemiseen on hyvin kirjava. Lisäisin vielä kommenttina että esim. ref-kenttääkin on usein hyödynnetty osoitekirjaimen merkitsemiseen. Osoitehaun osalta meidän pyrkimys HSL:ssä onkin muodostaa mahdollisimman tarkka geokoodausosoite kaikista aiheeseen liittyvistä kohteista (mm. rakennukset, sisäänkäynnit & POI’t) ja näiden olennaisista kentistä (addr:street, addr:housenumber, addr:unit & ref) mahdollisimman joustavasti, turhia duplikaatteja ja päällekäisyyksiäkin mahdollisuuksien mukaan poistaen. Mitään varsinaista HSL:n suosittelemaa tapaa tagata osoitteita ei ole. Yleisenä ohjeena pyytäisimme vain noudattamaan wikin kirjauksia & suosituksia, niin koetamme sitten rakentaa palvelumme tukemaan niitä ja koettaen sitten samalla joustaa tukemaan myös vallitsevia käytäntöjäkin vaikka olisivat näiden kanssa hieman ristiriidassakin.

Tämän yllämainitun “mahdollisimman tarkan geokoodausosoitteen” muodostamislogiikan selittäminen suusanallisesti ja aukottomasti olisi varsin haasteellista joten en lähde sitä tässä yrittämäänkään. Nostaisin kuitenkin esiin pari lähdettä jossa on hieman avattu sitä miten esim. osoitehaku toimii (https://digitransit.fi/osoitehaku/) tai miten ns. Digitransit-reittioppaan hyödyntävät OSM-dataa (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Digitransit).

Tuota osoitetarkenteiden logiikkaa ei noissa kyllä ole kovinkaan paljoa selitetty. Otan tästä itselleni tehtävän ja koetan miettiä miten asian tuolla OSM-Digitransit wikissä kuvaisi yleisellä tasolla mutta niin että siitä olisi kartoittajille kuitenkin jotain hyötyä. Kiitti mvestolalle nostosta! Huomauttaisin vielä että kaikki yllämainitut seikat pätevät siis HSL:n reittioppaan lisäksi muihinkin Digitransit-pohjaisiin reittioppaisiin kts. lista mm. täältä.

t. Markku Huotari, HSL