Нов таг за входове: addr:entrance

Предлагам въвеждането на този нов таг (addr:entrance) за обозначаване на входове на кооперации.

Пример:
ул. Някоя 11, блок 2, вход А

addr:street=Някоя + addr:househumber=11 + addr:housename=2 + addr:entrance=А

Линк към wiki: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:addr:entrance

Като алтернатива може да се използва

addr:unit

, което изглежда разпространено за момента.

Не е ли по-добре това да се означава в addr:housename?


// единия вход
addr:street=Някоя 
addr:househumber=11 
addr:housename=2a
// другия вход
addr:street=Някоя 
addr:househumber=11 
addr:housename=2b
...

От чисто програмистка гледна точка го гледам че така на всеки вход ще му се знае точния адрес. По другия начин ще имаме полигон building=yes, на който ще му се знае адреса, и някакви висящи точки вътре, които ще имат букви на входовете, но няма да имат връзка с пълния адрес. Освен сградата и входовете ѝ да се слагат в релация, но това ми се струва overkill.

Всъщност как е направено в момента на повечето места?

В уикито си писал “Soviet-era apartment blocks have multiple entrances”. Това не е ли присъщо и за на запад? До колкото знам нужда от буквички се появява когато съборят къща и на нейно място построят блок с повече входове. Понеже не могат да вземат ново число за допълнителните входове без да разбъркат вече съществуващата номерация, използват букви.

И добре дошъл по форума :slight_smile:

Добре заварил! :slight_smile: Мисля, че addr:housename е по-подходящо за името на блока. Във Великобритания се използва по този начин. Пример: 56 Brightmore Drive, Robertshaw е

addr:street=Brightmore Drive + addr:housenumber=56 + addr:housename=Robertshaw

. За това май е добре addr:housename да се използва за номера или името на блока. Пример Блок 22 е

addr:housename=22

. “Блок” или “Бл.” се изпуска, защото се повтаря за всички блокове (при рендъринг на българските адреси може да се добавя автоматично).

А за входовете правя стъпка назад и сам си отхвърлям предложението за addr:entrance, тъй като е по-разпространено да се използва addr:unit http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:addr:unit, което има абсолютно същата функция и има голям шанс да се приеме официално ако се разпространи достатъчно.

Като цяло не е много така. Лично преди доста време си играх с адресите за да мога да ги подкарам да се индексират например блоковете в програмата Османд. Като цяло установих че може да се ползват два начина за тагване. Единия е като се добави допълнителна релация например към даден жилищен район който се води “associatedStreet” по този начин сградите в даден квартал се индексират към дадено име например “ж.к. Люлин” е верно излиза името на квартала в полето за търсене на улица но няма как. Кофтито на този начин е че ако например маркирате две сгради на един и същи блок например се получава повтаряне в списъка. Ако някой има на идея например как такъв обект може да се обедини и да се възприема като една сграда но изградена от два отделни полигона ще се радвам да сподели. Освен това за името на блока (сградата) задължително ползам тага addr:housenumber. Поиграх си и с един блок с входовете като цало и там стана номера. Всяка една точка и задавам следните тагове като ви давам директен пример.

addr:city=Варна
addr:country=BG
addr:housenumber=бл. 6 - вх. В
addr:postcode=9025
addr:street=Вяра

По този начин верно става малко повечко описанието но в списъка излизат всички входове подред от даден блок. Обаче ако и сградата на дадения блок също има тага “addr:housenumber” също се получава дублиране в списъка при търсенето на адрес. Като цяло може и да отпадне писането на “бл” и да се пише например “6-вх. В” за по-кратко. Може да си поиграя и с този новия таг предложен от Стефанблаг да видя дали ще се възприеме като цяло.