Aineistossa “Maastotietokannan tiestö osoitteilla” on kyllä osoitteita, mutta ne on piilotettu tieviivojen alku- ja loppupisteisiin. Kokeilin, saisiko ne jotenkin irrotetuksi ihan tavallisiksi osoitepisteiksi. Ensimmäinen versio on nyt kokeiltavissa Spatialite-kantana http://latuviitta.org/documents/mtk_osoitteet_2012.zip
Pisteissä on mukana tiennimi (jos pisteen emoviivalla sattui olemaan nimi), osoitenumero ja sijaintikunta, jonka liitin mukaan kuntajaon alueista. Prosessissa on vielä korjattavaa ja homma pitäisi tehdä uusiksi, mutta tuskin teen sitä ihan lähiaikoina.
Toimii QGis:llä, kunhan zuumaa ensin pienelle alueelle ja avaa osoitetietokannan vasta sitten. QGis käyttää Spatialiteä dynaamisesti eikä hae kuin karttaikkunaan sattuvat pisteet.
Uusi versio on kohta saatavilla samasta osoitteesta.
Osoitepisteitä irtosi tällä kertaa 4570597. Tiedostomuotona edelleen Spatialialite, pakattuna 257 Mt, purettuna 1,17 Gt.
osoitepisteet levitetty 15 metriä tielinjalta vasemmalle ja oikealle
katuosoite suomeksi, ruotsiksi ja saameksi; NULL jos ei ollut alkuperäisessä aineistossa
osoitenumero kokonaislukuna
kuntakoodi
kuntanimi suomeksi ja ruotsiksi
Kaikille ominaisuusstiedoille on tehty valmiiksi indeksit. joten aineiston kaikki Hämeentiet tai Äänekosken kaikki osoitteet löytyvät sekunnin murto-osassa. Selostus homman tekemisestä ogr2ogr:llä ja Spatialitellä valmistuu joskus vähän myöhemmin.
Kertomus osoitteiden osittaisesta haltuunotosta löytyy osoitteesta http://latuviitta.org/documents/Maastotietokannan_osoitteiden_haltuunotto.pdf
Sisältää myös ehdotuksia siitä, kuinka tehtävän voisi kenties tehdä paremmin. Osoitteista on ollut jonkin aikaa ollut saatavilla sekä parannettu Spatialite-versio että myös shapefile-zippi. Shapefilellä voi ainakin testailla ohjelmistojen kykyä avata ja pyörittää 4,5 miljoonan pisteen aineistoa. QGisillä se onnistuu, ja saattaa onnistua myös OpenJUMP:lla, jos käyttää 64-bittistä Javaa ja voi antaa ohjelmalle muistia vähintään 3-4 gigatavua.